Potrivit platformei Agroinformacion, Asociația Cooperativelor din Spania a solicitat oficial Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației adoptarea unor măsuri urgente și excepționale care să permită utilizarea substanțelor active indispensabile pentru sănătatea vegetală a culturii de orez. Pentru Cooperativas, „situația actuală de dezavantaj competitiv, cauzată de restricții și de lipsa unor soluții fitosanitare armonizate între statele membre ale Uniunii Europene, dar și față de țările terțe, pune în pericol grav viabilitatea culturii de orez în Spania”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Spania, împreună cu alte țări din sudul Europei precum Italia, Franța, Portugalia și Grecia, a suferit o pierdere constantă a suprafeței cultivate cu orez. În ultimul deceniu, aceasta a scăzut cu peste 24% la nivel european. Între timp, importurile de orez din țări terțe, unde cerințele fitosanitare și condițiile de muncă sunt mult mai permisive, sunt în creștere.
„Cooperativele sunt la limită. Nu poți cere o producție durabilă fără a oferi instrumente eficiente pentru protejarea culturilor”, a declarat Félix Liviano, președintele sectorului de orez din cadrul asociației.
Fermierii solicită autorizarea de urgență pentru utilizarea excepțională a erbicidului AURA (Profoxidim 20%)
În mod concret, Asociația Cooperativelor din Spania a solicitat Ministerului, prin intermediul autorităților competente din comunitățile autonome producătoare de orez, în baza articolului 53 din Regulamentul (CE) 1107/2009, autorizarea de urgență pentru utilizarea excepțională a erbicidului AURA (Profoxidim 20%), un produs permis în alte țări producătoare de orez din Europa, precum Italia, Grecia și Portugalia, considerat indispensabil pentru combaterea buruienilor.
Solicitarea pentru acest tratament fitosanitar excepțional a fost bine fundamentată, limitându-se la 10–15% din suprafața cultivată cu orez din Spania, exact acolo unde utilizarea acestei substanțe active este esențială. Cooperativas Agroalimentarias de España a cerut în nenumărate rânduri aplicarea principiului reciprocității față de produsele importate, problemă care se agravează și mai mult atunci când chiar în interiorul UE se permit aceste substanțe în unele țări, dar nu și în altele, pentru aceeași cultură.
Comisia Europeană: obiectivul de reducere a utilizării pesticidelor chimice atins
Organismul european a anunțat recent că a reușit să atingă obiectivul de reducere a utilizării pesticidelor chimice înainte de termen (50% până în 2030), ajungând chiar la 58% în 2023, iar Spania a atins acest obiectiv. Din acest motiv, sectorul cooperatist al orezului nu împărtășește poziția actuală a administrației spaniole.
Lipsa autorizării pentru utilizarea anumitor substanțe active împiedică controlul eficient al dăunătorilor și buruienilor care afectează grav randamentele și, implicit, rentabilitatea culturii. Fără acestea, este condamnată la dispariție. În multe cazuri, nu există alternative viabile pe piața spaniolă, ceea ce generează o situație de inegalitate față de alte state membre care permit utilizarea acestora temporar sau permanent.
Orezăriile au un rol important în conservarea mediului
Cultura orezului nu este doar esențială din punct de vedere economic și social pentru regiunile rurale unde se practică, ci joacă și un rol fundamental în conservarea zonelor umede, a spațiilor protejate și a habitatelor păsărilor acvatice.
„Fără un răspuns hotărât și urgent, suntem condamnați la dispariția culturii orezului în țara noastră, cu toate consecințele pe care aceasta le presupune pentru locuri de muncă, teritoriu și mediu”, conchide Félix Liviano.
Cooperativele sunt pe deplin conștiente de responsabilitatea utilizării produselor fitosanitare, punând pe primul loc siguranța agricultorilor, consumatorilor și a mediului. Dincolo de interdicții, ele mizează pe reducerea riscurilor și a expunerii. Prin proiectul C3-SIGCEX, se implementează carnetul digital cooperativ și tablouri de bord cu indicatori pentru monitorizarea dăunătorilor și a utilizării produselor fitosanitare.
În sectorul orezului, se dorește o colaborare activă cu administrația pentru a conveni asupra unor soluții tehnice și normative care să asigure durabilitatea și competitivitatea sectorului.