Shakshuka este un mic dejun tradițional în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Rețeta este populară și în sudul Spaniei, din cauza influențelor arabe de aici. Sună exotic și complicat, dar în esență sunt ouă ochiuri cu un sos de roșii, ardei și ceapă. Aromat cu condimente specific orientale, este o minunăție în care să ”întingi” o felie de pâinică proaspătă sau prăjită.
Ingrediente pentru 2 persoane
4 ouă
1-2 linguri ulei de măsline,
1 ceapă duce, tăiată fâșii subțiri,
1 ardei gras, tăiat felii lungi și subțiri,
4-5 roșii proaspete, bine coapte, dulci,
1 linguriță chimion,
1 linguriță boia dulce (afumată e mai bună),
piper, sare după gust,
o mână de pătrunjel proaspăt.
Instrucțiuni
Taie ceapa, pune-o la călit în ulei. Adaugă după 5 minute și ardeii tăiați și mai lasă 5 minute. Pune și condimentele și lasă-le 2 minute. Ai grijă să nu se ardă. Adaugă roșiile tăiate cubulețe. Ideal este să le cureți de coajă. le poți curăța ușor dacă le scufunzi câteva minute în apă fiartă. Se lasă totul la fiert cam 15 minute. Poți pune și o jumătate de linguriță de zahăr, va tăia aciditatea roșiilor. Se potrivește de sare și piper. Dacă îți place merge și puțin chilli sau ardei iute.
Când sosul este gata, se fac cu lingura 4 adâncituri, unde se sparg ouăle. Se pune un capac și se mai lasă pe foc mic vreo 10 minute. Ideea este ca albușul să fie închegat, iar gălbenușul să curgă. Așa că verificați starea ouălelor.
Merge grozav cu puțină feta sau telemea rasă deasupra. E rețeta ideală pentru un brunch, cu hummus, un chorizo dulce sau picant și o salată de castraveți cu mărar proaspăt. Puneți lângă o felie de pâine proaspătă, lipie caldă sau un pan con tomate.
Poftă bună!