O salată extrem de simplu de făcut și cu efect garantat. Extrem de rapid de făcut dacă folosim legume conservate, dar rapid și dacă le preparăm la moment (unele dintre ele). Combinația fasole, porumb și ardei aparține gastronomiei tradiționale mexicane.
În același timp, extrem de versatilă și personalizabilă: dacă ne lipsește unul dintre ingrediente putem să sărim peste el, la limită; sau putem să suplimentăm partea vegetală cu salată verde sau roșii, dar putem și completa cu o parte în plus de carbohidrați adăugând cereale boabe fierte (hrișcă, arpacaș, quinoa, chiar cușcuș).
De facto, dacă folosim fasole prefiartă și restul de ingrediente din conservă trebuie doar să le clătim de lichidul care conține conservanți și să le adăugăm partea de condiment.
Ingrediente pentru 4 porții
150 g fasole prefiartă, albă sau roșie sau oricare, din conservă
100 g ardei din conservă sau copți sau sotați în tigaie
100 g porumb din conservă
180-200 g ton din conservă scurs de lichid (dacă e ulei îl putem folosi chiar la salată)
1 ceapă roșie
suc de lămâie/oțet
ulei, sare, piper
*opțional, salată verde, 2 roșii
*alternativă la ardei: o combinație de morcovi și mazăre
Procedeu
Se scurge tonul din conservă lăsându-l într-o strecurătoare. Dacă pe ambalaj nu apare pe lista de ingrediente vreunul cam neconvingător, uleiul poate fi folosit apoi când amalgamăm salata.
Se scurg după ce se clătesc bine în apă rece fasolea și porumbul din conservă.
Putem folosi ardei conservați sau proaspeți fie copți, fie sotați rapid în tigaie în fâșii. În funcție de preferințe, chiar cruzi, tăiați tot felii subțiri.
Ceapa: o tăiem fin și o trecem rapid prin apă cu puțin oțet și o scurgem bine. Acesta este un mic secret general legat de ceapă, și când o folosim crudă în diverse preparate dar chiar și când o gătim.
Asamblăm salata pornind, dacă folosim, de la o bază de salată verde, peste care adăugă, în ordine: fasolea, boabele de porumb, ceapa, roșiile.
Asezonăm cu sare, piper, ulei și suc de lămâie, și abia la final adăugăm și tonul, amestecând ușor încât să nu se mărunțească prea tare.
Dacă folosim mazăre și morcovi în loc de ardei și nu le luăm din conservă, trebuie sotate ușor în tigaie și condimentate cu suc de lămâie înainte de a le adăuga în salată, pentru a contrabalansa gustul lor dulceag.