Cu ocazia Zilei Mondiale a Pastelor, G4Food întrebat trei creatori de conținut culinar din România despre preferințele lor atunci când vine vorba de paste, ingredientele esențiale și locurile unde au gustat cele mai memorabile preparate.
Gabriela Dima, cunoscută drept Miss Wellington, Miruna Lica, autoarea paginii de Instagram Foodiva, și Andreea Corb, cu o comunitate impresionantă pe TikTok, au împărtășit experiențele lor culinare, vorbind despre tradiție, simplitate și arta de a găti paste ca în Italia.
Gabriela Dima (Miss Wellington): „Ingredientele de calitate sunt cheia”
Gabriela Dima – sau Miss Wellington – câștigătoarea MasterChef 2022, apreciază pastele tradiționale italienești și evită variantele reinventate. „Diferența o fac ingredientele de calitate pentru a obține niște paste bune,” subliniază ea, insistând asupra folosirii făinii de calitate și a pastelor de tipul „trafilate al bronzo” (un sortiment de paste mai puțin netede, de care se prinde sosul mai bine (n.red.).
Gabriela recomandă și respectarea strictă a timpului de gătire, „în apă sărată ca marea”, pentru a obține textura ideală. Preferatele sale sunt pastele cu fructe de mare, despre care spune că sunt mai complexe decât par.
Creatoarea de conținut spune că cele mai bune paste nu le-a mâncat nici în România, nici în Italia, ci în restaurantul „Felix Extraordinaire” din Budapesta, unde a savurat o porție de paste cu fructe de mare.
Miruna Lica (Foodiva): „Simplitatea și calitatea ingredientelor contează cel mai mult”
Pentru Miruna Lica, cunoscută pe Instagram ca Foodiva, „tehnica și calitatea ingredientelor fac diferența” când vine vorba de paste. Rețeta sa favorită este A.O.P. (aglio, olio e peperoncino) cu un adaos de roșii uscate, deoarece apreciază simplitatea și aromele autentice.
Miruna recomandă celor care gătesc acasă să folosească „ingrediente de calitate și rețete simple,” pentru a obține rapid o masă delicioasă, și subliniază că secretul unei texturi perfecte este continuarea gătitului pastelor în sos, pentru o cremozitate echilibrată.
Andreea Corb: „Pastele tradiționale italienești au o savoare aparte”
Andreea Corb, cunoscută pentru prezența sa pe TikTok, preferă pastele italienești clasice, pe care le consideră „calea cea mai sigură” către un preparat autentic.
„Mi se pare că este foarte greu să recreezi fix textura și gustul celor italiene, dacă nu ai încercat cele tradiționale din Italia”, afirmă ea.
Andreea și-a amintit de o experiență unică la Osteria da Fortunata din Milano, unde mai multe „bunicuțe” preparau manual pastele în fața clienților. Crede că secretul stă în făina folosită și calitatea pastelor: „Dacă pastele sunt bune, sosul poate fi chiar mediu și tot va ieși un preparat extraordinar”.
Vineri, 25 octombrie, este Ziua Internațională a Pastelor.