Să bei cafea toată ziua nu este cel mai bun mod de a rămâne energizat / Adevărul despre „energia” pe care o obținem din cofeină

Băuturile cu cofeină ne energizează pentru o perioadă scurtă Foto: Dreamstime

Cea mai mare parte dintre adulții planetei au nevoie de o ceașcă de cafea la primele ore ale dimineții pentru a-și începe ziua cu un bust de energie. Dar adevărul este că acea energie crește brusc dimineața, dar apoi scade pe parcursul zilei. Dacă ne bazăm exclusiv pe băuturile cu cofeină, aceasta nu este soluția pentru a obține energie susținută pe tot parcursul zilei. Consumul de cofeină ca mijloc de a câștiga energie nu este doar nerealist, dar este și un obicei al stilului de viață care poate avea efecte negative pe termen lung și scurt, atât fizic, cât și psihic, sun specialiștii pentru eatingwell.

Corpul nostru poate obține energie doar din calorii

Putem obține energie doar din calorii, deoarece o calorie este, prin definiție, o unitate de energie. Potrivit lui Kelsey Kunik, consultant nutrițional pentru Zenmaster Wellness, „Singura modalitate de a oferi corpului energie de durată este prin consumul de mese echilibrate în mod regulat. Corpul folosește caloriile din alimente pentru a crea energie, iar când vine vorba de calorii, cafeaua și ceaiul au aproape zero.”

Deși o calorie este o unitate de energie, cofeina este un stimulent. Stimulentele cresc nivelul de activitate nervoasă din corp, declanșând o reacție fizică, ceea ce explică acel impuls de energie specific cofeinei pe care îl experimentăm temporar după consum. „Dacă te bazezi pe cafea ca mic dejun, este posibil să te confrunți cu un colaps cauzat de cofeină, când efectul stimulant dispare și te simți obosit din cauza lipsei de energie reală din alimente”, adaugă Kunik. Acesta este motivul pentru care corpurile noastre nu pot obține o energie adevărată și de durată din cofeină.

„Energia” din cofeină nu durează mult

Există un motiv pentru care stimulentele mai sunt numite și „energizante rapide”. Potrivit Fundației pentru Alcool și Droguri, stimulentele sunt o clasă de substanțe care accelerează mesajele transmise între creier și corp. Acest lucru poate face ca o persoană să se simtă mai trează, alertă și energică. Cofeina crește activitatea din creier și din sistemul nervos. Când o consumi, receptorii din creier care reglează funcțiile corpului, cum ar fi somnul, sunt temporar blocați. Impulsul rapid pe care îl obținem dintr-o ceașcă de cafea sau ceai poate oferi temporar o senzație de prospețime și concentrare, dar ceea ce urcă trebuie să și coboare.

Cu alte cuvinte, cofeina este ca o cârjă sau un plasture energetic, iar scăderea ulterioară poate veni rapid și intens. Acest lucru se întâmplă deoarece, odată ce corpul metabolizează complet cofeina, senzația de oboseală revine, posibil cu un val suplimentar de epuizare acumulat sub „plasturele” de cofeină aplicat cu câteva ore înainte.

Efectele negative potențiale ale cofeinei

Dacă ai stat vreodată treaz noaptea, cu ochii larg deschiși și gândurile alergând, blestemând ceașca de cafea de la ora 17.00, înțelegi impactul negativ pe care cofeina îl poate avea asupra unui somn odihnitor. Dozele mari de stimulente, cum ar fi cofeina, pot provoca suprastimulare, ceea ce duce la dureri de cap, probleme intestinale, paranoia și insomnie. „Cafeaua este un stimulant, deci perturbă homeostazia corpului—în special a sistemului nervos central—ceea ce poate provoca efecte negative, cum ar fi anxietate, spasme musculare sau senzația de nervozitate, ritm cardiac neregulat, calitate slabă a somnului și mișcări intestinale neregulate”, adaugă Jessica Stanzione, terapeut nutrițional la Jessica Stanzione, NTP.

Beneficiile potențiale ale cofeinei

Vestea bună este că consumul de cafea și alte băuturi cofeinizate poate oferi anumite beneficii pentru sănătate și poate oferi un impuls rapid atunci când ai nevoie să te concentrezi. Kunik ne amintește că „cafeaua îți poate oferi energia suplimentară de care ai nevoie dimineața, pentru a începe o zi productivă sau pentru a rezista în timpul unui antrenament. Deși este în regulă să folosești cafeaua pentru efectele sale stimulante, este important să nu te bazezi exclusiv pe cafea pentru energie.”

Există și alte opțiuni pentru cei sensibili la cofeină. Kunik sugerează înlocuirea cafelei tari cu ceai verde, care conține „aproximativ 25% din cantitatea de cofeină din cafea și include și un compus numit L-teanină, care colaborează cu cofeina pentru a oferi o experiență mai calmă și mai concentrată.”

Kunik recomandă consumul unui echilibru de carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase la intervale regulate pe parcursul zilei pentru o energie de durată. Acest lucru, în combinație cu mișcarea zilnică, un somn adecvat și hidratarea suficientă în fiecare zi, poate duce la o senzație naturală, puternică și echilibrată de energie în fiecare zi.

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *