Comisia Europeană a decis să reducă limita maximă admisă ( LMA ) a reziduurilor de clorprofam în cartofi de la 0,35 mg/kg la 0,2 mg/kg – potrivit Regulamentului 1163/2025, publicat recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – chiar dacă pesticidul a fost interzis în 2020. Remanența este puternică în spațiile unde a fost folosit în trecut, contaminarea cartofilor este posibilă chiar și după mai mulți ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
LMA pentru legume este de 0,01 mg/kg ( sub limita de detectare în laborator ) însă în cazul cartofilor a fost stabilită o LMA mai mare, din cauza contaminării care se produce în spații de depozitare unde a fost utilizat clorprofam.
Datele de monitorizare din ultimii ani a motivat Comisia Europeană să reducă nivelul maxim admis de reziduuri de clorprofam în cartofi: de la 0,4mg/kg, în 2021, la 0,35 mg/kg, în 2023, și în prezent la 0,2 mg/kg.
Aprobarea substanței active clorprofam a expirat la 28 februarie 2019, cu prelungire a folosirii până în 2020. Prin Regulamentul 155/2021 al Comisiei a fost stabilită o LMA temporară ( 0,4 mg/kg ) pentru clorprofam în cartofi, deoarece datele de monitorizare au arătat o potențială contaminare a cartofilor peste limita de cuantificare („LC”) atunci când sunt depozitați în locuri în care în trecut s-a utilizat clorprofam.
Regulamentul respectiv impunea, în plus, organizațiilor comerciale și producătorilor de cartofi să elaboreze și să pună în aplicare practici de curățare noi și mai eficiente pentru a reduce o astfel de contaminare și să transmită Comisiei noi date de monitorizare care să permită Comisiei să revizuiască LMR temporară respectivă.
Doi ani mai târziu, LMA temporară pentru clorprofam în cartofi a fost revizuită pe baza datelor de monitorizare transmise Comisiei Europene iar LMA temporară a fost ulterior redusă de la 0,4 mg/kg la 0,35 mg/kg prin Regulamentul (UE) 2023/377 al Comisiei. Această LMA urma să fie revizuită pe baza datelor de monitorizare transmise Comisiei până la data de 31 decembrie a fiecărui an.
Datele de monitorizare recente privind clorprofam în cartofi au arătat că, în prezent, se poate atinge o LMA mai mică, de 0,2 mg/kg.
Prin urmare, este adecvat să se reducă LMA temporară pentru clorprofam în cartofi la valoarea de 0,2 mg/kg.
Comisia Europeană a stabilit că este necesar ca datele de monitorizare să fie transmise de operatorii din sectorul alimentar o dată la doi ani în loc de în fiecare an și să fie însoțite de un raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește practicile de curățare, și utilizarea lor efectivă, în spațiile de depozitare cu un istoric de utilizare a clorprofamului.
Datele de monitorizare indică faptul că poate exista o contaminare a cartofilor peste LMA implicită de 0,01 mg/kg în cazul în care sunt depozitați în spații în care a fost utilizat clorprofamul. Această LMA temporară va fi revizuită pe baza datelor de monitorizare transmise Comisiei până la 16 iunie 2027 și, ulterior, o dată la doi ani. Este necesar ca operatorii din sectorul alimentar să transmită Comisiei un raport privind dezvoltarea și punerea în aplicare a practicilor de curățare, însoțit de datele de monitorizare, până la 16 iunie 2027 și actualizări ale lui o dată la doi ani.
Pentru alte categorii de fructe și legume, LMA de clorprofam este fixată șa 0,01 mg/kg: fructe proaspete sau congelate; fructe nucifere; legume proaspete ( cu excepția cartofilor ) sau congelate; cereale; plante utilizate în producerea zahărului.
Pentru alte produse, LMA este mai mare, de 0,5 mg/kg: ceaiuri, cafea, infuzii, cacao și roșcove; hamei; condimente ( din fructe, din muguri, din scoarță, din rădăcini sau rizomi, din pistiluri de flori ), produse de origine animală.
Clorprofam, cunoscut și sub acronimul CIPC, este atât un regulator de creștere a plantelor, cât și un erbicid, folosit în trecut pentru a inhiba creșterea mugurilor la cartofi și pentru combaterea buruienilor în diverse culturi.
După 2020, este interzis în Uniunea Europeană, însă, există o remanență puternică în spațiile de depozitare, chiar și după mai mulți ani de la folosire, cu efect de contaminare a cartofilor.