Rețetele Juanitei: Roast beef slow cooked – prepari friptura din timp, iar când vin musafirii doar o aduci la masă/ Din resturi faci și sandvichuri pentru micul dejun a doua zi

friptura vita Foto: G4Food

Friptura de vită este perfectă pentru o masă festivă, în aceste zile pentru cina de Revelion. Se pregătește din timp, la foc mic, pe îndelete, Se aduce pe masă după ce vin musafirii, cu sosul alături.

Ingrediente friptură de vită:

friptura vita
Foto: G4Food

– o bucată pulpă de vită 1,2 – 1.5 kg. Eu am dat-o cu sare, piper și ulei de măsline și am ținut-o peste noapte într-o pungă sigilată în frigider.
– legume (în ce cantități sunt disponibile): morcovi, păstârnac, țelină apio, praz (partea albă), ceapă, usturoi.
– pastă de roșii concentrată.
– un pahar de vin roșu sec.
– sare, piper, ulei de măsline.
– opțional foi de dafin.
– 50 de gr de unt.

Preparare:

Se scoate carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte pentru a ajunge la temperatura camerei.

La foc iute se încinge în tigaie un pic de ulei de măsline și se sigilează bine pe toate părțile carnea. Se scoate din tigaie și se pune deoparte.

friptura vita
Foto: G4Food

La foc mediu-mare, în aceeași tigaie (mai adăugați un strop de ulei dacă este nevoie) se călesc legumele tăiate grosier, în cuburi mari. Trebuie să se caramelizeze puțin pentru un gust mai bun al sosului, așa că nu vă îngrijorați dacă se ard puțin. În această fază se pune un praf de sare, pentru a stimula apa să iasă din legume.

Usturoiul se adaugă mai târziu în proces, pentru că dacă se arde va da o tentă amăruie, neplăcută. Se adaugă două linguri de pastă de tomate concentrată și se stinge (curațând toată arsura de pe fundul tigăii) cu vinul roșu. După ce vinul s-a redus și s-a evaporat tot alcoolul se adaugă foile de dafin și jumătate de pahar cu apă.

friptura vita
Foto: G4Food

Se pune în tigaie peste legume carnea și se acoperă cu un capac (sau cu folie de aluminiu, dacă tava utilizată nu are capacul potrivit) și se introduce în cuptor pentru 4-5 ore la 150 de grade. Din oră în oră se întoarce carnea.

Sosul se face cu legumele din tigaie, mărunțite cu blenderul, la care se adaugă untul și se mai fierb cca 5 minute. Sosul se trece prin sită pentru o textură mai fină.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *