Plăcintele sunt un produs tipic balcanic-oriental de care în Spania mi-e foarte dor. Eu locuiesc în Spania de ceva timp; aici, deși fac multe foietaje pe post de prăjituri, variante sărate nu prea găsești.
De aceea când avem poftă pregătim câte o plăcintă sau pateuri acasă. E ceva foarte simplu, totul este să achiziționați un aluat de foietaj gata pregătit, pe care îl găsiți la frigiderul din supermarket. Nu foi subțiri de plăcinte, ci aluat ca pentru pateuri.
Ingrediente umplutură
300 de g de brânză amestecată (măcar jumătate să fie telemea)
3 ouă
Puteți pune frunze de ceapă verde, de spanac sau ierburi.
Finisaj
1 ou bătut.
Preparare
Am bătut ouăle într-un castron, am adăugat brânza rasă/sfărâmată și am dres-o cu piper. Dacă vreți să puteți frunze de ceapă verde, de spanac sau ierburi, tocați-le mărunt și amestecați-le în umplutură.
Am pus aluatul de foitaj pe o hârtie de copt în tava cuptorului încins la 200 de grade. Am pus conținutul pe jumătate din aluat, lăsând un cm liber pe margine, pentru a putea sigila plăcinta.
Am tras capacul (jumătatea de foaie fără umplutură) și cu dinții unei furculițe am apăsat marginile, în așa fel încât să nu iasă în afară la copt.
Înainte de a o băga în cuptor se face o găurică în foitaj, în mijlocul plăcintei, pentru a nu se umfla aluatul. Se bate oul și se unge plăcinta. Se lasă 30 de minute în cuptor, 200 de grade, căldura sus-jos (sau conform indicațiilor de pe pachetul de foitaj).
Se lasă la răcit înainte de a o tăia. Merge foarte bine cu o salată de roșii și castraveți sau un pahar de chefir.
Poftă bună!