Rețetele Juanitei/ Patatas a la Riojana sau cartofi cu cârnați/ Spaniolii spun că având la pachet această mâncare poți merge până la capătul lumii și nu vei suferi de foame

cartofi cu carnati Foto: G4Food

Mâncarea de cartofi cu chorizo (cârnații spanioli cu boia) este unul dintre preparatele de bază ale bucătăriei din Peninsulă. Un „plato de cuchara”, adică o farfurie de mâncat cu lingura, căci are sos, numai bun pentru zilele de toamnă – iarnă. Cei din Rioja spun că dacă ai la tine chorizo, cartofi și vin poți merge până la capătul lumii: „Chorizo, patatas y vino, con eso se anda el camino”. 

Este un tip de mâncare foarte ieftină, dar și foarte gustoasă, o mâncare din moși strămoși, la fel cum este la noi tocănița de cartofi. A pornit din provincia La Rioja, dar o regăsim în zilele noastre în toată Spania.

Ingrediente

cartofi cu carnati
Foto: G4Food

1 kg de cartofi
câțiva chorizo (sau cârnați, ideal să fie din cei care conțin și boia de ardei)
1-2 cepe
3 frunze de dafin
câteva linguri de ulei de măsline extravirgin
un vârf de boia iute (opțional)
4 ardei roșii uscați înmuiați în apă sau o lingură de pulpa sau sos de ardei
3 căței de usturoi
1 litri de supă de carne sau vegetale (dacă nu aveți, apă)
1 lingură generoasă de boia dulce
Sare, piper (după gust)

Eu pun și alte legume: 1 ardei roșu, unul verde și o roșie.

Prepararea cartofilor cu chorizo a la Riojana

Se curăță cartofii, se taie cuburi, eu i-am făcut micuți ca să fiarbă mai repede.

Se taie chorizo în felii. Eu am pus și crud și uscat. Dacă nu găsiți, puneți cârnați obișnuiți de casă, dar suplimentați cantitatea de boia. Șmecheria acestei mâncări este gustul de boia de ardei în combinație cu grăsimea care se scurge din cârnați.

Curățăm, tocăm mărunt ceapa, usturoiul și ardeii, dăm roșia pe răzătoare. Eu le-am făcut la blender ca să meargă mai repede. Încingem uleiul în cratiță, călim legumele vreo 5 minute. Punem și cârnații și dafinul și mai lăsăm câteva minute, amestecând.

carnati cu cartofi
Foto: G4Food

Adăugăm boiaua, cartofii, pasta de ardei și supa sau apa și lăsăm să fiarbă la foc mediu-mic. Când cartofii sunt fierți (nu trebuie lăsați mult timp să nu se fărâme) stingem focul și punem pătrunjel tocat mărunt.

Puteți servi mâncarea de cartofi și cârnați cu salată, murături, o salată de sfeclă, ce vă place.

Poftă bună!

Citște și: Curry vegan. Un fel de tocană de toamnă din cartofi dulci cu multe condimente aromate. Se poate mânca și rece, este excelentă la pachet la birou

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *