Fasolea este carnea săracului, spunea un nutriționist. Despre beneficiile fasolei, în special în perioada postului sau în cazul vegetarienilor, nu trebuie să mai adăugăm prea multe. Doar știm cu toții că 100 de grame de fasole au aproape 18 grame de proteină. Să mai spunem și că o ciorbă de fasole este extrem de gustoasă și încălzește organismul în sezonul rece?
Ingrediente pentru ciorba de fasole
4 morcovi
2 rădăcini de păstârnac
2 tije de apio
2 cepe
1 praz
2 bucăți de costițe afumate sau 1 ciolan (varianta cu carne)
2 căței de usturoi
1 ardei roșu
sare, piper, foi de dafin, boia dulce
2 linguri ulei de măsline
2 linguri bulion de roșii
pătrunjel verde
3 borcane mici sau 2 mari de fasole gata fiartă.
Dacă folosiți fasole negătită, citiți aici cum trebuie prelucrată înainte de a o fierbe.
Pentru varianta de post putem adăuga și un dovlecel sau o bucată de dovleac, 2-3 cartofi.
Preparare ciorbă de fasole
Pentru varianta cu afumătură vom fierbe mai întâi carnea. Punem ciolanul în oală, împreună cu 2 morcovi, un păstârnac, o tulpină de țelină, un praz, o ceapă, 2 căței de usturoi. Legumele vor fi spălate, curățate, dar netăiate. Punem și piper, sare (puțină) și 2-3 foi de dafin. Ideal este să o facem în oala sub presiune, dar dacă nu avem sigur este în regulă și o oală normală mai mare. La cea sub presiune carnea va fi gata într-o oră sau o oră jumătate, în oala normală va dura măcar 2 ore.
Când carnea se desprinde ușor de pe oase, este gata. O curățăm de oase și grăsime, o tăiem bucăți mici.
De acum începem efectiv prepararea ciorbei. De aici pașii sunt valabili și pentru ciorba de post.
1. Spălăm și curățăm 2 morcovi, un păstârnac, o tijă de țelină, o ceapă, 1 ardei roșu. Tăiem legumele în bucățele mici. Le călim în 2 linguri de ulei.
2. Strecurăm zeama de la carne și o punem peste legume/ sau adăugăm apă în cazul în care facem fasole de post. Fierbem 15 minute până legumele sunt gata. În cazul ciorbei de post punem și cartofii curățați și tăiați în bucățele și așteptăm să fie fierți.
3. Punem carnea, fasolea, dăm gust cu sare, piper, boia, adăugăm și 1-2 linguri de bulion de roșii. Mai fierbem câteva minute și ciorba este gata. La final aruncăm în oală jumătate de legătură de pătrunjel, tăiată mărunt.
Ce punem lângă ciorba de fasole?
O ceapă tăiată fin și frecată cu sare, 2 linguri oțet și una de ulei. Murături. Puțin oțet în ciorbă, dacă vă place mai acră. Și neapărat o bucată de pâine caldă.
Citește și Iahnie de fasole cu cârnați .