Catolicii sărbătoresc Sfântul Ștefan în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, iar felul de mâncare tradițional pentru prânz, în Spania, sunt canelones (canelloni) cu carne. Explicația acestei alegeri culinare este … combaterea risipei alimentare, din cele mai vechi timpuri. Multă lume obișnuia și obișnuiește să coacă un pui sau un curcan întreg pentru masa de Crăciun, iar resturile de carne sunt folosite pentru a umple canelones, în ziua de Sfântul Ștefan. Varianta gourmet este cu carne de rață.
Ingrediente pentru canelones:
Foi de canelones/canelloni
Carne de pasăre rămasă de la friptură sau 500 de gr crudă, tocată mărunt
Ficat de pui 125 de gr
1 Ceapă, 2 căței de usturoi
Unt 200 de gr
2 linguri de ulei de măsline
Puțin cognac
Sare, piper, foaie de dafin.
Lapte 300 de ml
Făină 100 de gr.
Prepararea pastelor canelones umplute:
Se prepară un pate de ficat, vezi aici rețeta rapidă. Ficatul se prăjește în ulei cu unt, se scoate se adaugă ceapa și usturoiul tocate fin. Se amestecă pate-ul cu carnea (dacă este gătită deja). Dacă nu, carnea, mai întâi se trage în tigaie, împreună cu ceapa și usturoiul, apoi se răcește și se pune și pate-ul de ficat.
Cu pasta creată astfel se umplu canelones și se înșiră într-un vas rezistent termic, pentru cuptor. Înainte de a-i pune, vasul se unge cu unt.
Se prepară un sos bechamel din unt, lapte și făină, vezi rețeta completă și trucuri pentru un bechamel perfect aici. Untul se topește, se adaugă făina și, treptat, laptele. Se pune bechamelul deasupra, opțional adăugăm și parmezan sau o brânză bună pentru gratinat.
Punem totul la cuptorul preîncălzit la 200 de grade căldură sus – jos pentru 20-30 de minute. Pentru a se gratina bine ultimele minute dăm cuptorul pe grill.
Poftă bună și Crăciun fericit!