Rețete moștenite din generație în generație, puse în valoare de „Cămara bunului gust”/Produsele lor păstrează gustul copilăriei și sunt preparate în mod tradițional, pe foc cu lemne

Rețete moștenite din generație în generație, la Cămara bunului gust Sursa foto: Turnul sfatului

Este o afacere de familie, pornită din dorința de a păstra și duce mai departe acele rețete moștenite de la bunici și străbunici a familiei Mărginean din Sibiu. Și fiindcă este o afacere de familie, este implicată toată familia în „Cămara bunului gust”, atât cei doi părinți, cât și cei doi copii.

Preparatele lor constau în dulcețuri, siropuri și murături, preparate ca pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, pentru a păstra și duce mai departe gustul inconfundabil al conservelor de demult. Rețetele au fost păstrate cu grijă, iar modul de preparare este păstrat, pas cu pas, ca și cele original.

„Pe timpul iernii, noi oricum ne umpleam pivnița cu murături, dulcețuri și siropuri. Ambii părinți lucrau, eu atunci am terminat liceul și am fost încurajat atât de prieteni, cât și de cei care gustau produsele pe care le aveam acasă, să ducem la alt nivel această pasiune pentru produsele tradiționale”, a spus Alexandru Mărginean pentru Turnul Sfatului.

Materia primă, de la producători locali

Primul produs făcut de familie a fost siropul de soc, care a fost preferatul lui Alexandru și a vrut să se bucure de el și familia lui. Materia primă, legumele și fructele, sunt cumpărate din țară, din gospodăriile producătorilor locali, iar produsele sunt pregătite pe foc de lemn, pentru păstrarea unui gust cât mai autentic.

„Materia primă o luăm de la producători locali din țară pentru că ne dorim să luăm marfa la prima mână și culeasă proaspăt. Toate produsele noastre sunt făcute tradițional, amestecăm cu lingura de lemn în cratiță, cratița este pusă pe plită, sub care arde flacăra lemnelor uscate. La noi, legumele se coc la flacără, nu în cuptor”, a mai explicat tânărul.

Fiecare are rolul său

În afacerea familiei, fiecare are un rol bine stabilit. Mama se ocupă de producție, tatăl de aprovizionarea cu materie primă, iar copiii fac echipă în ceea ce privește promovarea. Produsele cele mai vândute sunt siropul de soc și zacusca.

„Succesul nostru constă în păstrarea gustului și a calității produselor prin procesarea unei materii prime de calitate, atent selecționată și procesată pe flacăra fagului uscat care oferă gustul lor autentic. Sunt rețetele pe care le-a moștenit mama de la bunicile mele, de la mama ei și de la bunica din partea tatălui, cu care am și locuit aici în Sibiu”, a mai spus acesta.

Printre produsele lor se numără zacusca, siropul de soc, bulionul, zarzavatul de ciorbe, pasta de gogoșari, sosul bun la toate, dulceața de măceșe, prune, caise, cireșe, vișine, castraveții murați în saramură, ardeii capia copți, gogoșarii în oțet, salata de ardei cu ceapă sau varza murată. Activitatea familiei Mărginean poate fi urmărită pe site, dar și pe pagina de instagram camarabunuluigust.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *