Răzvan Avram, expert Unvinpezi: Vinul este, doar la prima vedere, o băutură alcoolică: el conţine maximum 14-15% alcool, iar restul este cultură/istorie/geografie/poveste/emoție

Răzvan Avram vorbește despre vinuri la Unvinpezi.ro Foto: Facebook
Răzvan Avram a fost o figură centrală în lansarea Unvinpezi.ro în 2012. De atunci, el a contribuit la transformarea acestui proiect într-o platformă respectată în lumea vinului, transmite News.ro.
Răzvan a reuşit să aducă vinuri de calitate pe mesele românilor, câştigând încrederea unei comunităţi de pasionaţi.
Pe lângă Unvinpezi.ro, Răzvan este Managing Editor la DrinkInsider.ro, Managing Editor la BonChef.ro şi Wine Blogger la Paharnicul.ro, un blog de food & wine pairing, unde asocierile culinare sunt “asigurate” de Marius Cristian, alias Costachel, un alt expert Unvinpezi.ro.
Unvinpezi.ro: De când colaborezi cu Unvinpezi.ro şi cum a evoluat această colaborare de-a lungul anilor
Răzvan Avram: Pe 29 februarie 2012 am primit propunerea de a mă alătura unui proiect online de marketing şi vânzări de vin. După trei luni de pregătiri intense, pe 7 iunie 2012, se lansa Unvinpezi.ro. Motivul pentru care am acceptat, împreună cu alţi pasionaţi de vin, să particip la acest proiect este încă valabil şi în ziua de azi: am primit şansa de a fi nişte deschizători de drumuri.
Unvinpezi.ro: Ce crezi că are Unvinpezi.ro diferit faţă de celelalte site-uri de profil?
Răzvan Avram: Deşi site-urile de tip „Daily Deal” nu sunt o noutate în Europa sau America, decizia de a lansa, în 2012, în România, un asemenea concept, mai ales în domeniul vinului, a fost una extrem de curajoasă. Timp de 12 ani, Unvinpezi.ro şi-a păstrat cel mai important diferenţiator al său: echipa de pasionaţi de vin, cei care au reuşit să scrie, zilnic, câte 3 recenzii pentru fiecare vin, într-un stil absolut personal, credibil şi necenzurat de vreun considerent comercial.
Unvinpezi.ro: Ne poţi oferi un top 3 vinuri pe care le-ai încercat de-a lungul acestor ani?
Răzvan Avram: Locul 1: Penfolds Grange Shiraz 2008 (100 de puncte Parker), Locul 2: Penfolds Grange Shiraz 1999, Locul 3: Aproape imposibil de acordat, după primele două de mai sus…

Fiecare poate percepe altfel un vin

Unvinpezi.ro: Ce face vinul diferit de alte băuturi alcoolice şi de ce îţi place să scrii despre vin?
Răzvan Avram: Vinul este, doar la prima vedere, o băutură alcoolică: el conţine maximum 14-15% alcool, iar restul este cultură/istorie/geografie/emoţie/poveste. Îmi place să cred că textele scrise de pasionaţii de la Unvinpezi.ro au atras către universul vinului destui cititori, care mai întâi au cumpărat vin pentru a-l încerca, pentru ca mai apoi să se transforme în clienţi fideli ai site-ului.
Unvinpezi.ro: Care a fost cea mai memorabilă/interesantă/amuzantă experienţă legată de vin pe care ai avut-o în cadrul colaborării cu Unvinpezi.ro?
Răzvan Avram: De departe, cele mai amuzante şi memorabile momente ale colaborării cu Unvinpezi.ro au fost acelea (şi nu puţine!), când cei trei recenzori ai unui vin au scris texte care se băteau „cap în cap”: fiecare simţise cu totul altceva în vinul cu pricina. O demonstraţie clară că, indiferent de nivelul de pregătire în domeniu, fiecare dintre noi percepem vinul într-un mod extrem de personal şi, mai ales, că e foarte bine să fie aşa!

Vinul are nevoie de context

Unvinpezi.ro: Există un vin anume pe care l-ai recomanda mereu, indiferent de ocazie?
Răzvan Avram:  Cu siguranţă, nu! Nimic nu e mai trist decât să asculţi aceeaşi muzică în „Heavy Rotation”, să te uiţi la acelaşi film de 100 de ori sau să mănânci aceeaşi mâncare toată viaţa. Prin urmare, vinul are nevoie de context. El se recomandă în funcţie de gastronomie, de ocazia cu care îl serveşti, de anotimpul în care îl consumi, de persoana lângă care te afli la masă când îl bei şi, nu în ultimul rând, în funcţie de o pură inspiraţie de moment.
Unvinpezi.ro: Ce tendinţe observi în lumea vinului şi cum crezi că vor evolua acestea în următorii ani?
Răzvan Avram: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câţiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar şi mai tare vin din urmă vinurile spumante. În general, vinul s-a transformat, în ultimul deceniu, dintr-un produs de nişă, aspiraţional, într-unul de mass-market. Această tendinţă se va accentua în următorii ani şi asta este o veste cât se poate de bună!
Unvinpezi.ro: Ce sfaturi ai pentru cineva care doreşte să înceapă să exploreze lumea vinului? Dar pentru un “profesionist”?
Răzvan Avram: Pe cei aflaţi la început de drum îi îndemn să-şi consolideze cultura enologică încercând cât mai multe vinuri, deoarece, cu siguranţă, nu le va ajunge o viaţă întreagă pentru a le încerca pe toate. Universul vinului (ca şi cel al muzicii sau al literaturii) este, virtual, fără de sfârşit. Pentru profesionişti nu am niciun sfat de dat, ba din contra, aştept eu sfaturi de la ei!
Unvinpezi.ro: O urare pentru Unvinpezi.ro?
Răzvan Avram: Să ne revedem, la fel de tineri şi voioşi, peste încă 12 ani.
Aici găseşti toate vinurile recomandate de Răzvan Avram pe Unvinpezi.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *