Războiul comercial US-China. Exporturile de carne din SUA, în pericol, după ce statul chinez încalcă un acord din timpul primului mandat Trump

carne de porc, export carne US China, razboi comercial US China foto FarmingUK

Înregistrările de export pentru peste 1.000 de unități de procesare a cărnii din SUA, aprobate de China în cadrul acordului comercial „Faza 1” din 2020, au expirat duminică, conform site-ului vamal chinez, amenințând exporturile americane către cel mai mare cumpărător de carne din lume în contextul unui conflict tarifar în desfășurare, scrie agenția Reuters.

Statutul de înregistrare pentru fabricile de procesare a porcului, vitelor și păsărilor de curte din SUA, inclusiv unele deținute de producători de top precum Tyson Foods, Smithfield Packaged Meats și Cargill Meat Solutions, a fost schimbat de la „activ” la „expirat”, potrivit site-ului Administrației Generale a Vămilor din China.

Limitarea exporturilor americane de carne în China ar putea duce la pierderi de 5 miliarde de dolari

Expirarea a aproximativ două treimi din totalul unităților înregistrate ar putea limita accesul SUA pe piața chineză și ar putea duce la pierderi de aproximativ 5 miliarde de dolari, agravând dificultățile fermierilor americani, după ce Beijingul a impus în această lună tarife în contrapartidă asupra unor produse agricole americane în valoare de 21 miliarde de dolari.

Înregistrările pentru aproximativ 84 de fabrici din SUA au expirat în februarie, iar deși transporturile din aceste unități continuă să fie acceptate la vamă, nu este clar cât timp va mai permite China importurile. Beijingul cere exportatorilor de alimente să fie înregistrați la autoritățile vamale pentru a putea vinde pe piața chineză.

Autoritățile americane spun că statul chinez nu a răspuns la solicitările repetate de reînnoire listei de exportatori din Statele Unite

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a declarat că China nu a răspuns la solicitările repetate de reînnoire a înregistrărilor, ceea ce ar putea reprezenta o încălcare a acordului comercial „Faza 1”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Conform acestui acord, China este obligată să actualizeze lista unităților aprobate în termen de 20 de zile de la primirea actualizărilor din partea USDA.

Departamentul vamal chinez nu a oferit un răspuns imediat la întrebările transmise prin fax de Reuters.

În 2024, SUA a fost al treilea cel mai mare furnizor de carne al Chinei după Brazilia și Argentina, reprezentând 590.000 de tone, echivalentul a 9% din totalul importurilor chineze de carne.

Exporturile de carne ale SUA către China au atins 2,5 miliarde de dolari anul trecut, ceea ce face din SUA al doilea cel mai mare exportator ca valoare a exporturilor.

Pierderea accesului la piața chineză ar afecta puternic exportatorii de produse precum ghearele de pui și organele de porc, care sunt mai puțin consumate pe piața internă americană.

Directorul general al Smithfield Foods, Shane Smith, a declarat săptămâna trecută că tarifele au îngreunat vânzarea tuturor părților porcului pentru cel mai mare procesator de carne de porc din SUA.

Deși Smithfield nu exportă cantități mari de carne în China, compania livrează produse secundare, cum ar fi stomace de porc, inimi și capete, a precizat Smith.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *