Pumpkin spice, mixul de arome din bucătăria domestică americană pe care lanțul Starbucks l-a făcut sinonim cu toamna. Din ce este alcătuit amestecul și cum poți prepara cu el un pumpkin spice latte

pumpkin spice latte de la Starbucks a consacrat amestecul de condimente care se adaugau peste dovleac in bucataria traditionala americana foto: freepik.com

De la desantul brandului Starbucks peste tot în Europa, după nașterea lui în Statele Unite, toamna nu mai începe în septembrie, ci în ziua în care Starbucks lansează Pumpkin Spice Latte, în meniul de toamnă-iarnă. Inițial, însă, acest preparat iconic nu conținea deloc lapte, ci doar mixul de condimente asociate cu dovleacul numite pumpkin spice, și de care, mai nou, se leagă numele lanțului de caffetterii, mai ales când vine toamna.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce este pumpkin spice și ce gust are

Pumpkin spice nu are gust de dovleac și nu conține dovleac, este un amestec de condimente cu o aromă cu conotații calde: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, cuișoare. Este mai blând decât amestecul asemănător de condimente pentru turtă dulce folosit în biscuiții tradiționali de Crăciun – care conține în proporție mai mare cuișoare, nucșoară și ghimbir, urcate, sub formă de praf.

Pumpkin spice s-a născut, la origini, pentru a da aromă plăcintei de dovleac/pumpkin pie, desertul simbolic servit de Thaksgiving Day/Zilei Recunoștinței în SUA, la final de octombrie. Rețeta lui apare este prezentă în cărțile de bucate americane ale secolului al XVIII-lea, când aceste condimente veneau din Asia pe rutele comerciale și erau, prin urmare, un lux rezervat celor bogați.

În anii ’30, companiile au început să vândă pumpkin spice gata preparat, ușurând munca cofetarilor și consacrându-l drept aroma emblematică a toamnei. Totuși, până la începutul anilor 2000, a rămas un ingredient de uz casnic, legat de tradițiile de familie americane.

Pumpkin Spice Latte: anatomia unui fenomen

Apoi a apărut Starbucks. Era anul 2003, iar compania căuta o băutură de sezon care să fie încununată de succes. Potrivit informacibo.it, chipa condusă de Peter Dukes a avut ideea de a combina cafeaua espresso cu aroma plăcintei de dovleac. Rezultatul: Pumpkin Spice Latte (PSL) – sirop condimentat cu dovleac (la început fără dovleac), lapte cald, cafea espresso, frișcă și un praf de condimente.

Pumpkin Spice Latte avea astfel să devină produsul unei strategii de marketing care a știut să exploateze psihologia consumatorilor. Secretul? Crearea unei experiențe senzoriale care evocă nostalgia și care este disponibilă doar o perioadă limitată, din august până în noiembrie. Pe scurt, a fost creată o stare de așteptare care revine o dată pe an, bazată pe ceea ce a fost numit cu acronimul FOMO (fear of missing out/ teama de a rata ceva), tipică generațiilor noi și generată de prezența constantă pe rețelele de socializare.

Douăzeci de ani mai târziu, PSL a devenit un fenomen pop, un produs care singur generează miliarde de dolari. În SUA, lansarea lui marchează începutul așa-numitului cozy season, expresie apărută pe rețelele sociale americane pentru a declara începută toamna, cu estetica ei specifică: pulovere largi, foc în șemineu, cești aburinde, supe și frunziș ruginiu.

Un detaliu cu atât mai interesant este și acela că rețeta originală Starbucks nu conținea dovleac adevărat, acest ingredient fiind adăugat abia în 2015.

Astăzi, Pumpkin Spice Latte are gust de desert lichid: dulce, condimentat, reconfortant. Unii îl găsesc prea dulce, alții îl descriu drept preparatul perfect atunci când încep ploile reci ale toamnei.

Succesul său a transformat pumpkin spice într-un ingredient omniprezent, care a invadat aproape toate domeniile: capsule de cafea, iaurturi, cereale, siropuri, lumânări parfumate și chiar deodorante.

Rețeta de pumpkin spice și pumpkin spice latte

Poți prepara pumpkin spice acasă, amestecând:

3 lingurițe de scorțișoară

2 lingurițe de ghimbir

2 lingurițe de nucșoară

1 linguriță de cuișoare măcinate

După ce este gata, îl poți folosi în mai multe feluri, dintre care vedeta sezonului, Pumpkin spice latte în stilul celui de la Starbucks – rețeta exactă nu o știe nimeni:

200 g pulpă de dovleac fiartă la vapori sau coaptă în cuptor

2 linguri de zahăr

1 linguriță amestec pumpkin spice

2 cafele espresso tari, sau la ibric, tare și decantată bine

500 ml lapte

4 linguri de zahăr sau miere

frișcă pentru decorare

Același amestec de condimente îl mai putem folosi în cantități mai mici, cu aromele doar sugerate, în ciocolată caldă, cappuccino, ceai sau lapte.

De asemenea, îl mai putem adăuga în deserturi – de la banana bread la cheesecake sau plăcintă de dovleac. Dar putem completa cu el și iaurt cu fulgi de ovăz sau budinca de cocos sau crema de zahăr ars.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *