„Taxe mari, birocrație și reguli absurde” | Proteste masive ale veterinarilor din Spania împotriva noilor reglementări

Sursa foto: X OCV España Sursa foto: X OCV España

Recent, mai multe orașe spaniole au fost martorele unor proteste mai puțin obișnuite. Îmbrăcați în halate albastre și înarmați cu pancarte și lozinci, medicii veterinari și-au exprimat nemulțumirile.

La baza acestor proteste se află noul sistem de reglementare a utilizării antibioticelor, care stârnește reticență în rândul medicilor veterinari. Aceștia se plâng că noua legislație le limitează capacitatea de a lua decizii clinice, le crește sarcinile administrative și împiedică îngrijirea animalelor fără microcip.

În Castilla y León, profesioniștii din domeniul veterinar au afirmat că protestele sunt rezultatul „saturației” întregului sector și au subliniat că „medicii veterinari nu se ocupă doar de îngrijirea câinilor și pisicilor”.

În fața delegației guvernului din Zaragoza, medicii veterinari din diferite zone ale comunității Aragon au cerut, de asemenea, abrogarea decretului-lege, considerat „imposibil” de pus în practică, potrivit Maríei García, președinta Asociației Întreprinzătorilor Veterinari din Aragon.

În Comunitatea Valenciană, sute de veterinari s-au adunat în fața delegației guvernului pentru a protesta împotriva dificultății de acces la medicamentele veterinare, a creșterii prețurilor acestora și a impunerii unei TVA de 21% pentru aceste servicii.

La Logroño, aproximativ 50 de veterinari s-au adunat în fața delegației guvernului, iar purtătoarea de cuvânt a acestora, Mercedes Peciña, a afirmat că „se reduce calitatea muncii și se limitează criteriul clinic” al medicilor veterinari.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În jur de 200 de medici veterinari, îmbrăcați în halate albastre și purtând fluiere, s-au adunat miercuri în fața sediului delegației guvernului din Madrid. Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Madrid, Felipe Vilas, a declarat că legea „lasă medicii veterinari fără instrumente pentru a trata corespunzător animalele” și a cerut, de asemenea, reducerea TVA-ului pentru serviciile veterinare, care în prezent este de 21%.

La Pamplona, președinta Colegiului Oficial al Medicilor Veterinari din Navarra, Leyre Ayesa, a explicat că se solicită „o prescripție bazată pe cunoștințe științifice și experiență reală, nu pe o bază normativă, așa cum se impune acum”.

La Sevilla, aproximativ 600 de medici veterinari, conform organizatorilor, s-au adunat pentru a protesta împotriva „restricțiilor impuse de RD 666/2023 și TVA-ului pentru serviciile veterinare”, fiind susținuți și de asociații ale proprietarilor de animale de companie, conform informațiilor de pe rețelele sociale.

Medicii veterinari din Cantabria s-au mobilizat pentru a cere soluții urgente în fața „dificultăților grave” generate de noul sistem PresVet și de actuala legislație privind medicamentele veterinare.

Bilbao, Alicante, Tarragona, Palma, Tenerife sau Murcia, printre alte orașe, au găzduit, de asemenea, proteste ale zecilor de medici veterinari care și-au exprimat opoziția și au cerut abrogarea decretului-lege.

La Lugo, zeci de veterinari s-au adunat în Praza de Armanyá, ținând în mâini o pancartă pe care era scris sloganul: „Suntem veterinari, suntem personal medical. Sănătate animală fără bariere”.

Sursa foto: X Colegio Oficial de Veterinarios de Madrid
Sursa foto: X Colegio Oficial de Veterinarios de Madrid

Ce prevede, de fapt, decretul-lege?

Totul pornește de la Decretul Regal 666/2023, care reglementează distribuția, prescrierea, eliberarea și utilizarea medicamentelor veterinare. Această inițiativă urmărește să alinieze legislația națională la noul Regulament european și să stabilească condițiile pentru distribuție, vânzare, prescriere și utilizare a medicamentelor veterinare.

Scopul este de a asigura o utilizare prudentă și responsabilă a acestor medicamente, având ca obiectiv principal combaterea rezistenței antimicrobiene și reducerea necesității utilizării acestora. În conformitate cu strategia „de la fermă la furculiță” pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, se urmărește reducerea vânzărilor de antimicrobiene cu 50% până în 2030.

Reglementarea impune raportarea electronică a datelor despre prescripțiile antibioticelor într-o bază de date centralizată numită PRESVET (Sistemul Informatic Central de Control al Prescripțiilor Veterinare de Antibiotice).

De ce sunt nemulțumiți medicii veterinari?

Reuniți în grupul Veterinarios Unidos, profesioniștii din domeniu au inițiat o petiție online prin care își explicau poziția și revendicările.

Aceștia afirmă că sunt primii interesați de utilizarea responsabilă a medicamentelor veterinare, însă noua reglementare „nu doar că nu îi ajută în exercitarea acestei responsabilități, ci chiar o împiedică”, ajungând să „anuleze judecata clinică”.

Decretul impune ca fiecare medic veterinar să efectueze teste înainte de a prescrie un medicament, ceea ce ar putea întârzia tratamentele esențiale și ar impune costuri suplimentare pentru proprietarii de animale. În plus, veterinarii susțin că sancțiunile sunt disproporționate și că animalele fără microcip nu vor putea fi tratate.

Ce răspund autoritățile?

Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației afirmă că sistemul nu este nou și „funcționează corect”. Oficialii reamintesc că obligația de a transmite electronic prescripțiile de antibiotice a fost introdusă încă din 2018 pentru animalele de fermă și extinsă la animalele de companie începând cu ianuarie 2025. De asemenea, autoritățile susțin că legislația nu interzice tratarea animalelor fără microcip, ci doar impune respectarea normelor de identificare obligatorie.

Aceste explicații nu au reușit să calmeze spiritele, iar protestele continuă atât în stradă, cât și în mediul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *