Profitul restaurantelor din România a scăzut anul trecut pentru prima oară de la pandemie, cu 12% / Numărul angajaților din localuri a atins un nivel record

restaurante, profit, romania, angajati Restaurant / Sursa foto: Pixabay

Profitul restaurantelor a scăzut anul trecut cu 12%, pentru prima dată după pandemie, fiind înregistrată și cea mai mică creștere anuală a numărului de restaurante active (+2%). Totuși, numărul angajaților din localuri a atins un nivel record, majorându-se cu 1%, conform unei analize realizate de platforma de rezervări online Bookingham.

Analiza arată că, anul trecut, puțin peste 27.000 de restaurante, baruri, cateringuri și alte servicii de alimentație figurau drept active în România. Evoluția din 2022 în 2023 arată cea mai mică creștere anuală a numărului de firme active înregistrată din 2008 până acum, de 2% (de la 26.611 în 2022 la 27.045 firme active în 2023), se menționează într-un comunicat remis, marți, Agerpres.

Dacă după pandemie s-au înregistrat creșteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 s-a dovedit a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa, susține Bookingham.

„În opinia mea, creșterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive, ambele ținând de factorul legislativ: incertitudinea legislativă și lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcționare a industriei ospitalității”, a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general al Hostalion Business School, citat în comunicat.

Analiza semnalează că profitul restaurantelor din România a fluctuat de-a lungul anilor. În 2009, criza financiară s-a resimțit și în domeniul HoReCa, printr-o scădere de 16%. Din 2013, profitul a început să crească din nou, înregistrând în 2015 cea mai mare creștere dintotdeauna – de 153% față de anul anterior. Profitul a evoluat constant până în anul pandemic, când a scăzut brusc cu 40% – o diferență de peste 200 milioane de euro față de anul 2019. O analiză realizată în 2021 arăta că profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 47% în acea perioadă.

Totuși, odată cu ridicarea restricțiilor, vânzările din restaurante, baruri și cafenele au crescut semnificativ în 2021 – cu 57% față de anul anterior, România înregistrând cea mai semnificativă majorare din Uniunea Europeană. 2023 este primul an după pandemie când profitul restaurantelor a scăzut din nou, cu 12% față de 2022.

„Uitându-ne la datele de mai sus, ne gândim la trei factori care au influențat 2023: creșterea TVA-ului la anumite materii prime, creșterea salariului minim și modificarea taxei pe băuturile dulci. Toate aceste modificări au avut un impact între 3-5% asupra restaurantelor; impact care este vizibil direct în profitabilitate”, afirmă Cristian Cristea.

Potrivit datelor din studiu, pandemia a provocat o scădere semnificativă a numărului de angajați (-7%). Aceasta s-a redresat în anii următori, cu o creștere de 2% în 2021 și de 15% în 2022. Chiar dacă în 2023 creșterea a încetinit (1%), ea continuă să fie relevantă în contextul în care profitul restaurantelor a scăzut, subliniază sursa citată.

În topul celor mai profitabile orașe din România, Bucureștiul a condus detașat în 2023, atât la numărul de restaurante active (3.309), cât și la capitolul profit (circa 225 milioane de euro) și număr de angajați (34.427).

Cluj-Napoca s-a situat pe locul 2, cu un profit de aproape 7 ori mai mic decât Capitala – circa 33,5 milioane de euro. Litoralul este pe podium, restaurantele din Constanța înregistrând în 2023 profituri de circa 33,2 milioane de euro. În top 5 se mai află și capitala Moldovei – Iașiul (circa 21,4 milioane de euro), precum și Timișoara (circa 21,2 milioane de euro).

Deși Iașiul și Brașovul au avut aproximativ același număr de restaurante active în 2023 (Iași – 400 vs Brașov – 459), diferența de profit a fost de aproape 5 milioane de euro în favoarea moldovenilor (Iași – circa 21,4 milioane de euro vs. Brașov – circa 16,7 milioane de euro), subliniază sursa menționată.

Alte orașe care s-au făcut remarcate în top au fost Voluntari și Florești. Voluntari este pe locul 12 în topul profitului, cu circa 6,7 milioane de euro și 133 de firme active în 2023, depășind orașe mai mari din România, precum Galați (circa 5 milioane de euro), Ploiești (circa 4,2 milioane de euro) sau Arad (circa 6,2 milioane de euro).

Aceeași situație apare și în cazul Floreștiului, care, cu 116 localuri active, a înregistrat anul trecut un profit de peste 3 milioane de euro. O posibilă explicație pentru aceste sume ar putea fi proximitatea față de marile orașe – București și Cluj-Napoca – și prezența mall-urilor cu zonele de food court, susțin autorii analizei.

Bookingham a colectat datele firmelor active cu cod CAEN 56XX, care și-au depus bilanțul pe Listă Firme până la data de 8 iulie 2024. Acest cod CAEN cuprinde restaurantele, barurile, cateringul și alte servicii de alimentație. Nu au fost incluse în analiză datele despre hoteluri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Pai in pandemie cand a fost inchis a mers cel mai bine dpdv profit?! Nu m-as lua neaparat dupa cifrele raportate tinand cont in HoReCa mai mult nu se raporteaza decat se raporteaza…

  2. Brasovul.are intotdeauna dupa Constanta un numar mare de turisti
    Si are doar 16 milioane cifta de afaceri in horeca
    Jumatate cat Constanta
    Asta inseamna ca este oras de tranzit Brasovul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *