Produsele la conservă: cât de bune sunt și cum le alegem / Dana Pop, specialist în biotehnologii alimentare: „Orice defect vizibil al unei conserve de pește impune distrugerea ei, chiar dacă este în perioada de valabilitate”

Produsele conservate reduc risipa alimentară FOTO: Dreamstime/ Freemanhan2011

Produsele la conservă au o serie de avantaje, fără doar și poate. Dincolo de faptul că au termen mai lung de valabilitate, pot fi o sursă excelentă de nutrienți. De asemenea, sunt economice și ușor de transportat. Prin procesul de sterilizare (fierbere la temperaturi înalte în cutii sigilate), alimentele se conservă fără a fi nevoie de aditivi de sinteză. Astfel, poți avea rezerve de hrană sigure luni sau chiar ani.

Multe conserve păstrează bine proteinele, mineralele și o parte din vitamine. De exemplu, conservele de pește (ton, sardine, macrou) conțin proteine complete și acizi grași Omega-3. Aceștia sunt benefici pentru inimă și creier, după cum spune Dana Pop, specialist în biotehnologii alimentare, într-un interviu acordat G4Food. „În cazul peștelui marin sau oceanic, conținutul de acizi grași de tip omega 3 este mult mai mare și în proporția apropiată de acizi grași esențiali: eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA)) de care are nevoie organismul uman pentru menținerea sănătății inimii și a creierului. Conținutul de acizi grași omega 3 în cazul peștelui de apă dulce este mult mai scăzut și se regăsește în general în cazul peștilor grași (somn)”, a spus ea.

Produsele la conservă și reducerea risipei alimentare

Pe de altă parte, și prețul poate fi un element. Asta deoarece prețul per porție este adesea mai mic decât al produselor proaspete. Conservele nu necesită refrigerare înainte de deschidere și pot fi luate în călătorii, la serviciu sau păstrate ca rezerve.

De asemenea, oferă varietate și comoditate. Există sute de sortimente – legume, carne, pește, supe, leguminoase – gata de consum sau ușor de integrat în mâncăruri. Pentru multe persoane cu program încărcat, conservele înseamnă mese rapide și consistente.

În plus, tratarea termică distruge bacteriile și agenții patogeni periculoși (ex. Salmonella, Listeria). Dacă ambalajul este intact, produsul rămâne steril până la deschidere.

Consumând produse conservate, practic, putem contribui la reducerea risipei alimentare. Asta deoarece prin durabilitatea lor, conservele reduc riscul de a arunca alimente. Le poți folosi oricând, fără teama că expiră rapid.

La ce să fim atenți când alegem produsele conservate

Atunci când alegem însă produsele conservate, e nevoie să fim atenți la câteva detalii. În primul rând, aspectul cutiei este foarte important. „O conservă de orice tip, fie ea de pește, fie de produse de origine vegetală, trebuie să fie intactă, atât din punct de vedere al suprafețelor exterioare, cât și al etichetei și să nu prezinte deformări vizibile (îndoituri, turtiri, bombaje, etc). Orice defect vizibil al unei conserve de pește sau de orice alt tip impune distrugerea ei, chiar dacă este în perioada de valabilitate. Astfel, dacă vedem o cutie bombată, aceasta indică faptul că în interiorul conservei s-a produs un proces fermentativ, în special datorat prezenței unei bacterii (Clostridium botulinum), consumul acesteia putând avea efect de toxinfecție alimentară sau chiar efect letal”, mai explică Dana Pop.

Nici petele de rugină sau scurgerile din cutie nu sunt semne bune pentru calitatea unei conserve. „O cutie ruginita, pătată sau cu scurgeri, indică faptul că această conservă nu a fost etanșeizată corect la punerea capacului și din interior s-a scurs lichidul de acoperire al peștelui. Odată cu scurgerea lichidului și pătrunderea aerului în interiorul conservei crește foarte mult riscul de alterare al acesteia. Deformările vizibile sub forma de îndoituri, turtiri, colțuri întoarse indică afectarea etanșeității conservei și favorizează dezvoltarea microorganismelor dăunătoare în interiorul acesteia”, mai arată ea.

Atenție la conținutul de sare, zahăr și grăsimi

Dincolo de asta, atunci când alegem produse conservate trebuie să fim atenți la conținutul de sare, zahăr sau grăsimi.

„In general, cutiile de conserve se depozitează la temperatura mediului ambiant, deoarece tratamentul termic de sterilizare la care au fost supuse și vidul din interiorul cutiei asigură din plin această conservabilitate. Se recomandă, însă, evitarea expunerii cutiilor de conserve la temperaturi extreme (și anume la îngheț sau la temperaturi de peste 450C)”, mai arată Dana Pop.

De asemenea, mai spune ea, „după deschiderea cutiei metalice de conserve, dacă nu a fost consumat întregul ei conținut, se recomandă ca acesta să fie depozitat la frigider într-un alt recipient (din plastic, sticlă sau porțelan) și nu în cutia de conservă inițială, deoarece aerul poate afecta lipitura cutiei și poate determina apariția unui gust metalic sau apariția unor metale de contaminare expulzate din lipitură.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *