VIDEO | Președinta Asociației Producătorilor de Alune de Reus DOP (Spania): „Pentru ca alunele să își păstreze toate calitățile, ele trebuie să fie consumate acolo unde sunt produse, nu să călătorească mii de kilometri”

alunele de reus sunt DOP Foto: G4Food

Esther Gomez reprezintă agricultorii din zona Tarragonei, din nord-estul Spaniei, unde se produce aproape întreaga cantitate de alune de pădure din țara iberică. În cursul degustării de alune pe care a prezentat-o la un târg cu produse de proximitate, a explicat auditoriului cum pot fi savurate aceste alune astfel încât să ne încânte toate simțurile.

Am trecut pe la un stand de produse locale în Reus, Tarragona, Spania, iar invitata noastră de aici este o degustătoare de alune de pădure, respectiv o degustătoare și specialistă în alimente locale. Alunele de Reus sunt o marcă cu denumire de origine protejată (D.O.P.).

Esther Gomez a făcut o demonstrație despre cum trebuie degustate/mâncate alunele de pădure, folosindu-ne toate cele 5 simțuri. Ne-a arătat că trebuie mușcat din alună pentru a auzi cât este de crocantă. Că trebuie frecate între palme pentru a le simți și a le încălzi ca să-și lase uleiurile naturale. Dacă avem răbdare să le mirosim au aromă de crâng, pământ reavăn și vară. Le-am văzut și le-am gustat atât în varianta crudă, cât și în cea prăjită.

IC- Bună ziua, ne poți spune ce este un degustător de alune? De ce ai venit să vorbești aici, în oraș, despre o degustare de alune?

— Bună ziua! Mă numesc Esther Gómez, sunt agricultoare, producătoare de alune și de asemenea sunt președinta (Asociației) DOP Avellana de Reus. Aceasta este denumirea de origine protejată: Aluna de Reus. Astăzi am venit aici să fac o degustare de alune pentru a le explica oamenilor cum să deguste alunele, ca să cunoască aromele și să aprecieze gustul acestui aliment atât de valoros.

IC – Și ce are atât de special Aluna de Reus?
— Aluna aceasta este cea mai bună din lume, pentru că este produsă de fermierii de aici, în Camp de Tarragona, care este zona producătoare. În Spania, toate alunele de pădure se produc aici, în Camp de Tarragona. În plus, sunt produse în conformitate cu standardele foarte stricte ale Uniunii Europene privind produsele fitosanitare, pentru a proteja consumatorul și a garanta obținerea unor alune foarte bune și foarte sănătoase.

IC – Există aici, în Tarragona sau în Catalonia, multe preparate tradiționale care conțin alune?
— Da, aici, în Camp de Tarragona, avem bucătăria mediteraneană, care este tradițională, și avem multe, multe preparate. Romesco, de exemplu, este un sos care se folosește la pește și carne. Avem și sosul de calçot (un tip de ceapă locală care se consumă preparată pe grătar -n.n.), care conține alune. De asemenea, avem multe prăjituri și biscuiți cu alune.

IC – Deci, aluna este un ingredient foarte important nu doar în bucătăria din Tarragona, ci și în toată Catalonia. Și care sunt problemele agricultorilor de aici, din Tarragona, și în general din zonă?
— În Catalonia, problema pe care o avem noi, agricultorii, este prețul: avem nevoie ca alunele să fie plătite la un preț corect pentru agricultor. Dar asta nu se întâmplă doar la alune — se întâmplă și la roșii, la cartofi, la grâu. Trebuie să protejăm mai mult agricultorul, pentru că el este cel care produce alimentele și sănătatea pentru consumatori, cei care trăiesc aici, în țara noastră.

IC – Și, referitor la degustarea de alune, ai explicat diferența dintre alunele crude și cele prăjite, și cum se poate face o degustare cu toate simțurile. Cu toate cele cinci. Bun, ce ne poți spune despre această alună? Ce miros, ce gust are?

— Pentru că este specială. Trebuie să pornim de la ideea că toate alunele sunt bune. Cea de Reus este mai bună pentru că este produsă aici. Dar ce anume face ca o alună să fie atât de bună? Cel mai important lucru este să o consumăm în locul de origine. De exemplu, în Catalonia, intră multe alune din Turcia, iar acea alună din Turcia este foarte bună, dar când călătorește mii de kilometri cu camionul, acea alună — care are 63% ulei — este foarte sensibilă. La transport, cu frig, căldură, soare, lumină, se strică. Când ajunge acea alună aici, ajunge o alună…mediocră, nu atât de bună, iar atunci când consumatorul consumă acea alună turcească, o alună care nu mai e la fel de bună, ei bine, dacă ar consuma aluna de aici, care a călătorit un kilometru sau doi, acea alună va fi întotdeauna bună și va fi foarte, foarte bună pentru palat (papilele gustului – n.n.), pentru a te bucura de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *