Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a acordat Premiul Extraordinar Alimentele Spaniei la ediția din 2025 colectivului de bucătari rurali, în semn de recunoaștere pentru activitatea profesională, socială și culturală remarcabilă pe care o desfășoară, notează Agroinformacion.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Juriul a apreciat faptul că bucătarii rurali reprezintă un model exemplar de colaborare între gastronomie și teritoriu, deoarece lucrează îndeaproape cu producătorii locali și pun în valoare alimentele de proximitate. Activitatea lor stimulează sustenabilitatea sistemului alimentar, păstrează patrimoniul gastronomic și consolidează structura economică rurală. De asemenea, munca acestui colectiv contribuie la stabilitatea demografică și la crearea de locuri de muncă în zonele depopulate.
„Primarul bucătarilor rurali”
Juriul a dorit să personalizeze premiul în figura lui Luis Alberto Lera, chef și proprietar al restaurantului Lera din Castroverde de Campos (Zamora). Lera a fost recunoscut de colegii săi drept „primarul bucătarilor rurali” în aprilie 2024, la congresul internațional despre bucătăria rurală Terrae.
Acest chef întruchipează angajamentul pe care toți colegii săi ce își dezvoltă activitatea în mediul rural îl au față de teritoriu, inovația prin tradiție și promovarea unei imagini moderne și de calitate a mediului rural spaniol. În 2022, Luis Alberto Lera a primit premiul Alimentele Spaniei pentru Apărarea Produsului pentru punerea în valoare a produsului spaniol în propunerea sa gastronomică.
Premiile Alimentele Spaniei
Premiile Alimentele Spaniei reprezintă o recunoaștere a excelenței, inovației și angajamentului companiilor, profesioniștilor și colectivelor care contribuie la dezvoltarea și prestigiul sectorului alimentar spaniol. Create în 1987, aceste premii recompensează companii și produse care se remarcă prin calitate, inovație și contribuția lor la gastronomia spaniolă. Această recunoaștere se înscrie în campania „Țara cea mai bogată din lume”, menită să consolideze brandul Spania ca putere alimentară și gastronomică de calitate.
Printre laureații acestei ediții se remarcă inițiative care promovează sustenabilitatea, digitalizarea, internaționalizarea și dezvoltarea rurală, reflectând diversitatea și bogăția sistemului alimentar național.
Aceste premii reflectă angajamentul Ministerului față de Strategia Națională de Alimentație, care promovează stabilirea unui sistem alimentar spaniol sustenabil și incluziv, capabil să răspundă cerințelor actuale și viitoare ale societății, protejând și revitalizând în același timp mediul rural și costier.
Câștigătorii vor avea prioritate în acțiunile de promovare concepute de minister. Gala de decernare a premiilor va avea loc în toamnă.