„Poame și icoane din livada cu oameni”: Gastronomia și meșteșugurile oltenești, readuse la viață în Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA Sursa foto: Muzeul ASTRA

Un nou proiect cultural aduce în prim-plan gastronomia și meșteșugurile tradiționale din Oltenia, în inima Muzeului ASTRA. Intitulat „Poame și icoane din livada cu oameni. Modele de folosire a resurselor și de adaptare la mediu în comunitățile tradiționale din Oltenia”, proiectul este implementat de Asociația Artistory în parteneriat cu Muzeul ASTRA și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, conform stradacetatii.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Demersul vizează valorizarea patrimoniului cultural imaterial printr-un traseu ad-hoc ce îmbină utilul cu esteticul. Monumentele oltenești și sectorul tematic Agricultură–Pomicultură din Dumbrava Sibiului vor fi activate printr-o abordare care pune accent pe raportul dintre obiectul arhitectural și resursa materială locală, păstrând identitatea locului și memoria comunităților.

„Traseul și evenimentele vor avea o abordare dinamică, ludică, cu secvențe multimedia, inserții ficționale, animații care să stimuleze participarea, creând o atmosferă propice învățării”, anunță organizatorii. Proiectul integrează comunitățile de origine, aduce în discuție peisajul cultural și evoluția arhitecturii tradiționale, dar mai ales păstrează vie memoria locală.

În lunile august și septembrie, în zona de gospodării transferate din Oltenia, vor fi amenajate spații interactive de gătit și de lucru, care vor rămâne disponibile și după încheierea proiectului. Acestea vor oferi vizitatorilor experiențe gastronomice autentice, ateliere cu meșteri și sesiuni educaționale. Prin intermediul expozițiilor din interiorul monumentelor, materialelor tipărite și activităților de mediere culturală, se vor crea punți între trecut și prezent, între meșteri, curatori și publicul larg.

Atelierele pentru amenajarea acestor spații se vor desfășura între 4 și 8 august, fiind urmate, pe 9 și 10 august, de curatorierea expozițiilor din gospodăriile din Bălănești și Vlădești, precum și din Biserica din Comănești. Tot atunci vor avea loc și ateliere gastronomice și de meșteșuguri. O a doua serie de ateliere este programată între 11 și 14 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *