Dacă ați visat vreodată la o grădină sau un balcon plin cu ghivece de plante aromatice, un „vivero” (n.n. – magazin de plante vii) din Spania este locul din care ar trebui să vă inspirați. Toate ierburile care dau gust și savoare preparatelor mediteraneene sunt adunate aici, iar parfumul este îmbătător.
Nimic nu mă relaxează mai mult decăt o plimbare printre plante. Iar opțiuni pot fi o drumeție prin pădure, o ieșire în parc, dar și o vizită la un vivero, unde sunt toate culorile din lume. De șapte ani locuiesc în Spania, într-o zonă din zurul Barcelonei, o îmbinare de rural și urban mic. Aici oamenii au case cu suprafețe reduse, dar au mici grădini, balcoane și terase generoase și odată vremea bună instalată, trăiesc mai mult afară, în aer liber.
De aceea orice balcon, terasă sau curte e plină de plante, flori cu precădere, dar și răsaduri de legume ori mici arbuști fructiferi. Mai ales pomii de citrice (lămâi, portocali, mandarini) îi vezi pretutindeni. Prin ei sunt și smochini, arbuști cu rodii ori alți arbori fructali exotici.
Mai ales primăvară când opțiunile de plante cu flori, arbuști, pomi fructiferi și ornamentali, răsaduri de legume și fructe sunt fără număr o vizită la o grădină deschisă care vinde plante este o reîncărcare a energiilor. Bogăția de culori și arome este neprețuită și totul se îmbină cu căldura razelor soarelul (nici prea puternic nici prea blând, tocmai cât trebuie), cu cerul albastru tipic Mediteranei și cu mirosul florilor și plantelor proaspete, mirosul acela de redeșteptare a naturii de care ne bucurăm în primele luni calde ale anului.
Plantele aromatice – colțul celor 5 simțuri
O mare de oferte – de toate dimensiunile și pentru toate buzunarele – include plante de pătrunjel, coriandru, oregano, cepușoară, cimbru, pe care le știm și din grădinile noastre de acasă, din România. Printre ghivecele de lavandă, dafin, rozmarin sau salvie, tipice pentru zona Mediteranei și necesare bucătăriei de aici pentru a aromatiza preparatele sau doar pentru a parfuma serile calde de vară, găsim și plante neobișnuite.
Menta de pildă este prezentă în 7 variante: cea pe care o știm toți, hierbabuena (menta sălbatică, cu un parfum puternic), dar și mentă cu aromă de portocală, lămâie, ananas și chiar gin tonic sau piñacolada. Cum pe terasă seara fie acasa fie pe malul mării un cocktail este ceva obișnuit, aceste plante devin aliații barmanilor în prepararea rapidă și completă a acestor îndrăgite băuturi. Dar sunt foarte potrivite și pentru o carafă mare de limonadă rece sau doar pentru a aromatiza banala apă de băut.
O savoare aparte dă mâncării și cimbrul cu miros și gust de lămâie, minunat când este pus în cuptor peste o carne de pui sau un pește.
Lavanda, minunată într-un cheesecake de pildă este un repelent natural contra țânțarilor, iar în Spania o întâlnești în cam orice curte ori în decorațiunile florale stradale.
Oricât de mic ți-ar fi balconul întotdeauna se găsește un colț pentru a pune câteva ghivece de plante aromatice. Alege-le pe cele pe care le utilizezi curent în preparatele tale culinare și vei obține un plus de savoare în bucătărie.