Italia este al doilea producător mondial de kiwi, după China, urmată de Noua Zeelandă, fiind renumită în special pentru kiwiul verde (Hayward), dar și pentru cele galbene. Acesta din urmă a înregistrat o creștere de aproximativ 12% în 2023, totalizând circa 103 000 tone. Vorbim de o performanță demnă de semnalat, fiind vorba de un fruct adaptat în anii ’70-’80 la condițiile climatice locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor oficiale, vârful de producție s-a atins în 2015, cu un volum de circa 575.000 de tone. În sens opus, cea mai mare scădere a fost înregistrată în 2023, cu un nivel de circa 311.000 de tone. Una din cauze o reprezintă, cum e ușor de imaginat, conditiile climatice extreme ale ultimilor ani.
În acest context s-a născut în acest an proiectul Quality Kiwi gestionat de centrul Apofruit Italia din Aprilia, lângă Roma, care urmărește să revoluționeze gestionarea culturii de kiwi prin inovație tehnologică, scrie portalul de specialitate gdonews.it. Cu participarea inclusiv a unor agenții cuvernamentale dar și entități private, proiectul prevede dezvoltarea DSS-Kiwi, un sistem de suport decizional conceput special pentru această cultură de arbuști.
Cum va funcționa platforma de suport tehnologic și cercetare pentru cultura de kiwi
Platforma integrează date agro-meteorologice, senzori amplasați pe teren, modele de prognoză și protocoale tehnice, oferind agricultorilor și organizațiilor de producători un instrument practic pentru îmbunătățirea gestionării irigației, fertilizării, protecției fitosanitare și calității fructelor.
Scopul este de a furniza soluții concrete pentru a face față problemelor date în primul rând de bacteria PSA (Pseudomonas syringae actinidiae), asigurând în același timp o utilizare eficientă a resurselor și o mai mare sustenabilitate ecologică.
Tehnic, proiectul prevede instalarea de senzori pentru monitorizarea solului, utilizarea imaginilor satelitare și sisteme digitale pentru gestionarea irigației și a nutriției plantelor. Sistemul va sprijini, de asemenea, monitorizarea calității înainte de cules, contribuind la optimizarea operațiunilor de recoltare, livrare și stocare, și îmbunătățind trasabilitatea pe întregul lanț de producție.
Quality Kiwi își propune, de asemenea, să măsoare și să crească eficiența ecologică a producțiilor, integrând indicatori de sustenabilitate și eco-eficiență, în conformitate cu reglementările europene. Proiectul are ca obiectiv creșterea randamentului pe hectar și optimizarea utilizării inputurilor de producție, oferind un dublu avantaj: mai multă calitate și mai puține risipă.