Comtim, fostul Smithfield România, are capacitatea de a asigura aproape o treime din producția națională de carne de porc, adică aproximativ 1,4 milioane de porci pe an, însă evoluția pestei porcine africane (PPA) face imposibilă atingerea acestui potențial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Spun că avem capacitatea, dar nu o facem, din păcate. Iar motivul principal este această gripă porcină africană care evoluează în țară”, a declarat Panici, adăugând că România ar fi avut șansa de a deveni cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană.
În prezent, Comtim produce circa 1 milion de porci anual, sub potențialul maxim. „Am avut focare în repetate rânduri și nicicum nu am reușit să stabilizăm și să ne asigurăm pe deplin nevoia de animale în abator”, a explicat Panici.
Avertismentul a fost lansat de Goran Panici, directorul general al companiei, în cadrul Forumului Național pentru Viitorul Agriculturii, organizat de Clubul Fermierilor Români.
”Riscul cel mai mare vine de aici: răspândirea bolii se întâmplă pe lanțul porc mistreț – gospodăria populației. Fac un apel către autorități să ne ajute să facem o strategie comună, evident că noi vom depune toate eforturile necesare, atât din cunoștințele noastre, din tot ceea ce am învățat anii acestiasă oprim răspândirea acestei boli și să să scoatem România de pe lista țărilor cu cele mai multe focare de pestă porcină africană, din Europa.
Investitori interesați, dar descurajați de riscuri
România continuă să prezinte un interes ridicat pentru investitorii străini, însă instabilitatea provocată de virusul PPA este descurajantă. „Există un apetit semnificativ din partea investitorilor străini de a veni și de a produce aici. Însă, există un risc extrem de mare pentru noi toți datorită acestei boli”, a subliniat directorul Comtim.
Cu toate acestea, compania rămâne angajată în furnizarea unei cărni de calitate, proaspete și produse local. „Credem că există oportunitatea în România de a produce carne de porc. Consumatorul român își dorește carne calitativă, proaspătă, care să ajungă într-o perioadă scurtă din abator și până în raft”, a completat Panici.
Comtim, care a trecut recent printr-un proces de rebranding (renunțând la numele Smithfield), operează ferme în județele Timiș și Arad, un abator în Timișoara și un sistem integrat de tranșare și semiprocesare a cărnii proaspete. Componenta de procesare a cărnii este asigurată prin compania Elit, parte a aceluiași grup chinez Smithfield.
Piața cărnii de porc în România, dependentă de importuri
Conform estimărilor Comtim, românii consumă anual în jur de 700.000 de tone de carne de porc, dintre care:
- 200.000 de tone provin din ferme comerciale autohtone,
- 200.000 de tone sunt importate,
- iar restul de 300.000 de tone provin din gospodăriile populației.
Carnea de porc rămâne produsul agroalimentar cu cel mai mare deficit comercial în România. Importurile generează un dezechilibru anual de 1,2 miliarde de euro.
România este a doua tară cea mai afectată, după Italia
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), România a raportat în 2023 66% din cele 333 de focare de pestă porcină africană din Uniunea Europeană. România este a doua cea mai afectată țară după Italia, în ceea ce privește numărul de animale sacrificate.
Rezultate financiare solide, în ciuda crizei
În 2024, Comtim România SRL a raportat:
- cifră de afaceri netă de 1,4 miliarde lei, cu 6% mai mare decât în 2023,
- profit net de 110,3 milioane lei, în creștere cu 24% față de anul anterior,
- o medie de 337 angajați, cu 4% mai puțin decât în 2023.