Pepene pe grătar – este senzația acestei veri dar promite să rămână, pentru că este versatil, gustos, extrem de ușor de preparat și merge la orice masă. De multe ori în serile calde de vară mulți dintre noi preferăm o cină cât de simplu de preparat pe atât de ușoară dar uneori suntem în pană de idei. Pentru că este sezonul pepenilor, iată o idee originală și inedită: pepene trecut rapid pe grătar sau pe tigaia grill, asortat cu câteva bucățele de brânzeturi dintr-un mix pe care îl preferăm, absolut la libera inspirație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce gust are pepenele roșu pe grătar
Pepenele roșu la grătar are un gust sensibil diferit față de cel proaspăt: devine mai dulce și mai intens, pentru că intensitatea calorică a grătarului concentrează zaharurile naturale, care se caramelizează ușor, și cu o aromă aproape similară fructelor tropicale. În plus, capătă și o ușoară notă afumată, iar consistența devine mai fermă, pentru că pierde o parte din apă prin evaporarea rapidă pe grătar.
În esență, gustul de pepene pe grătar este o combinație între dulceața clasică a pepenelui și un gust mai „copt”, cu nuanțe care amintesc de caramel și fructe uscate. Pentru un efect grill moderat este de ajuns ca feliile să fie ținute circa 1 minut pe fiecare parte, fie pe grătarul propriu zis, fie în tigaia grill. Pentru un efect de caramelizare mai accentuată, putem crește timpul până la 2-3 minute pe fiecare parte. Condiția importantă este să tăiem feliile groase, ideal de circa 4-5 cm, dacă îl caramelizăm, sau doar 2-3 cm dacă îl ținem mai puțin pe grill.
Idei de combinații cu pepene la grătar pentru cină
Pepenele roșu combinat cu brânzeturi sau chiar anumite preparate din carne este una dintre combinațiile reușite de fructe și alimente proteice, care înseamnă în același timp idei de pornire pentru a prepara cine rapide și fără foc vara.
Pepene pe grătar cu telemea/feta și busuioc – Adaugă brânză feta sau telemea sfărâmată peste feliile de pepene trecute rapid pe grătar și presară frunze proaspete de busuioc. Un strop de ulei de măsline extravirgin și puțin piper proaspăt vor completa perfect gustul.
Pentru iubitorii de senzații tari, alături de ulei putem adăuga și felii subțiri de ardei iute proaspăt. O notă picantă completează bine combinația dulce-sărat și o face și mai complexă și interesantă, mai ales dacă punctăm și cu frunze de mentă din abundență.
Dacă nu ne inspiră ardeiul iute dar vrem oricum o lejeră notă picantă, putem adăuga la combinație frunze de rucola, sunt aproape mereu un adaos inspirat.
Pepene la grătar cu prosciutto crudo – Învelește feliile de pepene la grătar în felii subțiri de prosciutto. Contrastul dintre dulce și sărat este fantastic, similar combinației tradiționale pepene galben cu prosciutto.
Pepene la grătar cu brânză de capră și nuci prăjite – Pepenele caramelizat se potrivește foarte bine cu textura cremoasă a brânzei de capră și cu cea crocantă a nucilor, la fel de reușită fiind și combinația celor trei gusturi.
Idei de combinații dulci cu pepene la grătar
- cu ciocolată neagră topită – toarnă ciocolată topită peste pepenele la grătar și presară fulgi de migdale sau fistic măcinat
- cu miere și scorțișoară – stropește cu puțină miere și pudrează cu scorțișoară (sau cardamom, pentru cine iubește aroma lui) pentru un desert ultrarapid și aromat
- cu înghețată de vanilie – servește pepenele la grătar cald, alături de o cupă de înghețată de vanilie, pentru un contrast delicios cald-rece