Pastele de vineri seara. Spaghetti cu pui și lamaie. Piccata de pui. Mai multe rețete în una

reteta de paste reteta rapida pastele de vineri seara spaghetti cu pui si lamaie piccata de pui sos de lamaie carne cu sos de lamaie foto:dreamstime.com@Funandrejs

Piccata în italiană denumește orice carne care este gătită trecând-o ușor prin făină, apoi în tigaie cu puțin ulei, servită apoi cu un sos de lămâie făcut în aceeași tigaie. Cuvântul se mai folosește când cineva răspunde iritat sau deranjat – un fel de a spune că a răspuns „acru”.

Poate fi carne de pui, de curcan, de pește, de vită sau de porc. Dacă facem bucățile mici, le putem amesteca foarte bine cu paste și avem astfel un fel unic de mâncare, complet. Simplu, rapid și numai bun pentru vineri seara de sfârșit de vară fierbinte.

O altă rețetă în care se combină pastele și aroma de lămâie, variind partea proteică și câteva detalii.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g spaghetti

500 g piept de pui tăiat cuburi mici sau întreg, după preferințe

1 ceapă mică

2 lămâi netratate

1 lingură de capere desărate (dacă nu avem, merge și fără, sau câteva măsline, în locul lor)

1 lingură bună de unt

150 ml supă limpede sau apă, în lipsă

puțină făină

sare, piper, ulei

pătrunjel, busuioc

opțional, și roșii tăiate mărunt

Procedeu

Înainte de orice,  pentru rețeta de spaghetti cu pui și lămâie fierbem pastele în apă cu sare și când sunt gata, conform indicațiilor de pe pachet, le scurgem.

În timp ce fierb pastele, facem sosul din carne de pui cu lămâie.

Tăiem cuburi mici pieptul de pui, îl trecem printr-un praf de făină dar cât mai puțină posibil.

Într-o tigaie antiaderentă le trecem prin puțin ulei amestecat cu unt. Le rumenim foarte ușor și le dăm deoparte.

În aceeași tigaie, eventual adăugând încă puțin ulei, se călește ceapa tăiată mărunt timp de 3-4 minute. Peste ea adăugăm apă sau supă de limpede, apoi sucul de la o lămâie. Se continuă alte 2 minute la foc mic.

Adăugăm cum în tigaie cuburile de pui gătite anterior, peste ele caperele, sau măsline, dacă folosim. La fel, și cuburi de roșii, absolut opțional.

După alte 2 minute, stingem focul, adăugăm pătrunjel prospăt tocat mărunt și câteva felii subțiri de lămâie.

Când pastele sunt gata, scurgem și adăugăm peste sosul din tigaie. Amalgamăm încă puțin și e gata.

Se servește cald dar nu fierbinte, cu încă puțin suc de lămâie în farfurie, cu frunze de busuioc.

Variante

Spaghetti cu pui și lămâie este doar una dintre posibilități. Acest tip de preparat merge cu orice carne cu condiția să variem timpii de gătire ai acesteia după cum e nevoie. Secretul este, oricum, să o tăiem bucăți cât mai mici, dacă are nevoie de timp de gătire mai lung.

Iar în loc de spaghetti, pot fi și alte paste. Dar puiul gătit astfel poate fi servit și cu orez simplu, cu quinoa sau cu pâine – adăugându-i o salată verde sau de roșii.

Dacă mai rămâne carne preparată în stil piccata, se poate adăuga și direct în salată sau într-un sandviș, într-un wrap sau chiar în supă, dacă avem nevoie de un plus de gust și aromă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *