Rețeta de paste primavera înseamnă culori și arome din legumele pe care anotimpul cald începe să ni le pună la dispoziție și reprezintă și o invitație la a experimenta combinații de legume dar și combinații de tehnici de gătire a lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Combinații de paste cu legume fel de fel există de când există pastele, dar originea rețetei moderne de paste primavera îi este atribuită unui chef italian de la New York, pe numele lui Sirio Maccioni. În anii ’70, acesta administra restaurantul Le Cirque din New York dar nu este foarte clar în ce măsură rețeta a fost doar rodul imaginației lui.
Sau, mai degrabă, a celui care administra bucătăria restaurantului, un chef francez pe numele lui Jean Vergens. Alte relatări îi atribuie o mare parte din merit soției lui Maccioni, Egidiana. Însă, oricine ar fi fost geniul creator, această rețetă de paste s-a dovedit de succes printre americani și a devenit populară. Căpătând, firește, nenumărate variante.
Fapt este că din acel restaurant a pornit în lume rețeta de paste în care unei combinații de legume i s-au adăugat cantități generoase de unt și parmezan. Însă pentru a limita cantitatea de unt din rețeta originală el poate fi înlocuit cu ulei de măsline.
Ingrediente pentru 4 porții de paste primavera
-
400 g paste penne sau alte paste scurte, fierte al dente, conform instrucțiunilor de pe ambalaj
-
80 ml ulei de măsline extravirgin
-
½ ceapă roșie, tăiată julienne, subțire dar nu foarte subțire
-
3 căței de usturoi, tocați mărunt
-
1 ardei roșu gras dar pe răzătoarea mare, sau felii subțiri și lungi în sti julienne
-
1- 2 morcovi, tăiați julienne, adică bastonașe de circa 5 cm lungime și 0,5 cm grosime
-
2 mâini bune de ciuperci champignon, tăiate în sferturi
-
1 cană de mazăre proaspătă
-
1 cană roșii, tăiate cubulețe
-
1 pahar de vin alb
-
1 mână bună de frunze proaspete de spanac
-
2 linguri unt
-
100 g parmezan ras
-
sare, piper, busuioc proaspăt
Procedeu
Călește ceapa roșie în ulei de măsline, la foc mediu spre mic, timp de 2-3 minute, până începe să se înmoaie și să devină translucidă.
Adaugă usturoiul tăiat fin, ardeiul dat pe răzătoare și morcovii tăiați conform explicației de mai sus. Gătește încă 2 minute.
Deglasează tigaia cu vinul alb și gătește la foc mediu încă 3-4 minute, până când vinul se reduce aproape de tot.
Adaugă ciupercile, mazărea și roșiile. Gătește alte 2-3 minute la foc mediu-mic.
Adaugă pastele fierte între timp, amestecând bine pentru a acoperi totul. Adaugă spanacul și continuă să gătești 1-2 minute, până când începe să se înmoaie. Dacă e nevoie, folosește puțină apă în care au fiert pastele.
Adaugă acum untul, parmezanul, sarea și piperul și amestecă bine.
Servește aceste pate primavera completând în farfurie cu frunze de busuioc, încă puțin parmezan ras și un strop de ulei de măsline.
Citește și: