Dacă vrei să faci un risotto, e musai să folosești orez Carnaroli. Culturile italiene de orez în sistem intensiv împlinesc un secol de existență, iar astăzi Italia este lider european în producția de orez

orezul-Carnaroli-italian-implineste-80-de-ani-si-este-cel-mai-valoros-orez-de-pe-piata-risotto foto: foodaffairs.it

Există o varietate italiană de orez din care se prepară cu predilecție celebrele rețete de risotto: orezul Carnaroli. Are bobul mai mare și este o varietate obținută în urma unei activități asidue de selecție pornită exact cu exact 100 de ani în urmă. Atunci s-au pus bazele culturilor de orez în Italia, în zone din partea de nord cu relief mlăștinos, pentru ca astăzi Italia să fie producătorul nr. 1 de orez din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dar dacă primele varietăți au început să fie selecționate pentru producție în urmă cu un secol, varietatea-regină, orezul Carnaroli împlinește 80 de ani, fiindu-i în acest an dedicate o serie lungă de evenimente de promovare. Este orezul care prin definiție se folosește pentru risotto, un preparat care caraterizează gastronomia din nordul Italiei și care începe să își facă loc în meniurile internaționale de top.

Simbol al excelenței orezului italian, orezul Carnaroli s-a născut în zona Lomelina în 1945, o arie largă de cultivare obținută în urma bonificării unor terenuri mlăștinoase, redate astfel agriculturii, relatează publicația italiaatavola.net.

De ce este apreciat de bucătari orezul Carnaroli

Apărut în 1945, ca hibrid între varietățile Vialone și Lencino, a fost creat de un agronom renumit în acea epocă, Ettore De Vecchi. A primit acest nume ca omagiu adus directorului instituției care a sprijinit activitatea de cercetare care a dus la nașterea sa, Emiliano Carnaroli. Sunt figuri emblematice ale agriculturii italiene, care au determinat schimbări esențiale în țesutul productiv agricol, prin înființarea producțiilor de orez la scară largă.

Astăzi, orezul Carnarolo este astăzi extrem de apreciat de bucătari și pasionați pentru rezistența sa la fierbere, consistența bobului și capacitatea de a absorbi aromele mult mai mult decât alte varietăți.

Astăzi, zonele predilecte de cultură sunt regiunile Piemonte și Lombardia, mai precis provinciile Vercelli, Novara și Pavia. Produsul lor este înregistrat cu denumirea Carnaroli Clasic, pentru a putea fi deosebit de soiurile derivate ulterior din el.

Caracteristicile soiului de orez Carnaroli

  • Boabele sunt mari, semieliptice, de culoare albă-perlă.

  • Sunt bogate în amiloză, ceea ce le conferă fermitate și capacitatea de a rămâne întregi chiar și după fierbere.

  • Rezultatul după gătire este o textură cremoasă, ideală pentru risotto.

Italia produce jumătate din orezul UE

Rezultatul activității de cercetare și reușita adaptării culturilor de orez la terenurile bonificate din mlaștini din zona de nord au făcut ca astăzi Italia să devină principalul producător de orez din Europa, potrivit datelor oficiale UE. Un fapt mai puțin știut, dat fiind că identitatea gastronomică italiană este construită în jurul pastelor.

Potrivit agriimpresaonline.it, suprafețele dedicate la nivel național culturilor de orez depășesc 200.000 de hectare, în creștere față de deceniile precedente. În timp ce producția anuală se situează în jurul a circa 1,5 milioane de tone, cu mici fluctuații anuale datorate condițiilor climatice.

Varietățile cultivate, mărci protejate la nivel internațional, sunt, în afară de Carnaroli, orezul Arborio, Vialone Nano, Baldo, iar piețele principale de export sunt Germania și Franța. Circa 33% din producție este vândută în interiorul UE, iar circa 13% este exportată în alte zone de pe glob, inclusiv Statele Unite. Astăzi, în afara fenomenelor meteo extreme, principala provocare pentru orezul italian o reprezintă importurile din Asia, care nu respectă aceleași standarde de calitate dar ajung pe piață la un preț mai mic.

Deloc lipsit de importanță, gestiunea culturilor de orez, de la înființarea lor și până astăzi, revine unei agenții din subordinea ministerului italian al agriculturii, Ente Nazionale Risi, fapt care indică importanța strategică a acestei culturi agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *