O nutriționistă explică de ce nu ar trebui să cumperi niciodată pâine ambalată de la supermarket: “E o bombă”

paine supermarket Foto: Pexels

Pâinea trebuie să facă parte din dieta noastră. Deși mulți cred că este un aliment nesănătos, adevărul este că este indispensabilă datorită conținutului său ridicat de carbohidrați, principala sursă de energie pentru corpul nostru. Este bogată în vitamine și nutrienți. De asemenea, conține fier, potasiu, acid folic, fibre, printre alte componente, relatează ABC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În ciuda tuturor beneficiilor pe care le aduce pâinea, trebuie să fim atenți deoarece nu toate sunt bune, în special cele vândute în supermarketuri. Despre acest lucru avertizează nutriționistă Isabel Raya. Experta spune că multe persoane o întreabă de ce acest produs este atât de problematic, dacă bunicii noștri îl mâncau în fiecare zi. Răspunsul ei este foarte clar: “Pâinea de azi are puțin de-a face cu cea de altădată.”

Motivul pentru care nu ar trebui să cumperi pâine de la supermarket, conform nutriționistei

Prin intermediul contului său de Instagram, Raya explică de ce nu recomandă pâinea comercializată în marile magazine și indică ce s-a schimbat în comparație cu acum câțiva ani.

Isabel Raya asigură că pâinea tradițională era de o calitate superioară celei actuale. “Se făcea cu fermentații lungi, permițând bacteriilor să descompună glutenul și carbohidrații. Era mai ușor de digerat, mai hrănitoare și cu un indice glicemic mai scăzut”, clarifică ea.

Nutriționistă comentează că și grâul era diferit. “Avea mai puțin gluten și o compoziție naturală diferită de cea cultivată astăzi, care este expusă la mai multe pesticide și modificată în caracteristicile sale pentru a crește producția”, subliniază ea.

Experta afirmă că pâinea de supermarket, în marea majoritate a cazurilor, “este fabricată cu făină rafinată, fermentații ultrarapide și, în multe ocazii, cu aditivi total inutili”. “Toate acestea o transformă într-o bombă de zahăr, proinflamatoare și dificil de digerat”, se lamentează ea.

Pentru ea, o pâine bună este ca un “articol de lux”. “La fel cum alegi cu grijă de unde cumperi o șuncă bună, o pâine bună merită să fie achiziționată dintr-un loc care respectă ingredientele și tehnicile tradiționale. În caz contrar, va rămâne un ultraprocesat”, avertizează ea.

Cum știi dacă o pâine este bună

Isabel Raya a dezvăluit cum știi dacă o pâine este bună. În primul rând, nutriționistă indică faptul că trebuie să se acorde prioritate “cerealelor vechi, cum ar fi spelta sau kamut, care oferă carbohidrați și proteine de calitate superioară”. “De asemenea, poți opta pentru pseudocereale precum hrișca, natural fără gluten și bogată în proteine”, declară ea.

În al doilea rând, experta consideră că o pâine bună trebuie să fie cu maia. “Este un amestec de drojdii și bacterii naturale care fermentează lent, îmbunătățind digestia și profilul nutrițional”, explică ea. De asemenea, avertizează: “Ai grijă la pâinea din supermarket etichetată maia, deoarece de obicei conține un procent minim care nu oferă aceleași beneficii.”

În cele din urmă, Raya subliniază că fermentația trebuie să fie “lentă”. “Lăsarea pâinii să se odihnească multe ore permite ca maiaua să descompună mai bine carbohidrații și glutenul, reducând inflamația și facilitând absorbția nutrienților”, concluzionează ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *