Nestle a pus la punct o nouă tehnică de producere a ciocolatei pentru a maximiza randamentul păstăilor de cacao

Nestle a pus la punct o nouă tehnică de producere a ciocolatei pentru a maximiza randamentul păstăilor de cacao Sursa foto: Pixabay / 5671698

Ca răspuns la scăderea randamentului păstăilor de cacao, din cauza schimbările climatice, grupul elveţian Nestle testează o metodă care permite creşterea părţii din fiecare fruct utilizată la producţia de ciocolată, fără ca gustul să aibă de suferit, transmite AFP, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În mod tradiţional, ciocolata este produsă numai din boabele de cacao, care sunt procesate în ciocolată după fermentare, uscare şi prăjire, însă Nestle subliniază că „o cantitate semnificativă din fruct”, inclusiv pulpa, placenta şi coaja „rămân în mare parte neutilizate”.

Cercetătorii grupului elveţian au pus la punct o nouă metodă care constă în colectarea a tot ce se găseşte în interiorul păstăilor de cacao, sub forma unei paste umede, care fermentează în mod natural şi permite eliberarea gustului ciocolatei. Masa fermentată este ulterior pisată, prăjită şi uscată sub formă de fulgi care pot fi utilizaţi la producţia de ciocolată fără a-i modifica gustul.

„Chiar dacă acest proiect este încă într-un stadiu pilot, explorăm în prezent cum am putea folosi această inovaţie pe scară largă”, a explicat Louise Barrett, directoarea centrului de cercetare şi dezvoltare de la Nestle.

Noua tehnică aduce avantaje și cultivatorilor de cacao

Grupul elveţian susţine că noua sa tehnologie aduce avantaje şi pentru fermieri, care vor avea mai mult timp pentru a se concentra pe bune practici agricole precum rărirea plantațiilor, care şi-a demonstrat eficacitatea prin îmbunătăţirea randamentelor de producție.

După ce au fost stabile timp de decenii, cotaţiile la cacao au explodat de la începutul lui 2023. La bursa londoneză de materii prime, tona de cacao valora 1.900 de lire sterline (2.200 de euro) în luna ianuarie 2023. Un an mai târziu cotaţiile au ajuns la 3.800 de lire sterline, pentru a ajunge la un maxim istoric de peste 9.000 de lire sterline la mijlocul lunii decembrie 2024. De la începutul anului 2025, cotaţiile au mai scăzut, iar miercuri tona de cacao era cotată la 5.600 de lire sterline.

Inovaţia cercetătorilor de la Nestle vine pe fondul unei crize globale pe piaţa de cacao. Schimbările climatice, defrişările şi condiţiile meteo nefavorabile au redus randamentele arborilor de cacao în Vestul Africii, în special în Coasta de Fildeş şi Ghana, care sunt responsabile pentru 70% din păstăile de cacao la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *