Dean Sherzai, neurolog și cercetător în domeniul demenței, evidențiază un studiu esențial din 2018, finanțat de Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA. Acest studiu, care a analizat dietele a peste 900 de adulți în vârstă din Chicago, a constatat că consumul zilnic a aproximativ una până la două căni de frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza kale, a fost asociat cu o funcție cerebrală echivalentă cu a fi cu 11 ani mai tânăr decât cei care nu au consumat verdețuri, transmite Business Insider.
Sherzai, cunoscut ca fiind jumătate din proiectul „The Brain Docs”, derulat împreună cu soția sa Ayesha, pledează pentru această schimbare simplă în alimentație pentru a combate bolile neurodegenerative. El subliniază că adăugarea de verdețuri în alimentație poate reduce semnificativ inflamația, oxidarea și dereglarea glucozei și a lipidelor – toți factori-cheie în afecțiunile legate de vârstă.
În ciuda atracției suplimentelor pentru sănătatea creierului, Sherzai susține că cele mai eficiente strategii pentru sănătatea cognitivă sunt adesea cele mai simple și mai tradiționale. Clorofila, pigmentul verde din plante, joacă un rol crucial în acest sens. Clorofila ajută plantele să fotosintetizeze, iar profilul său nutritiv bogat – cuprinzând fier, magneziu și azot – este benefic pentru sănătatea umană.
Deși mărcile de wellness comercializează suplimente de clorofilă și sucuri verzi, aceste versiuni industriale sunt adesea lipsite de beneficiile inițiale, deoarece clorofila este instabilă și frecvent alterată. În schimb, consumul de frunze verzi întregi oferă acești nutrienți în forma lor naturală. Magneziul, fierul și azotul, toate componente ale clorofilei, sunt vitale pentru diverse funcții corporale, inclusiv sănătatea mușchilor și a nervilor, transportul oxigenului și susținerea sistemului imunitar.
Frunzele verzi sunt, de asemenea, bogate în alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K, acid folic, luteină și betacaroten, care, împreună, ajută la reducerea inflamațiilor, protejarea ADN-ului și susținerea sănătății ochilor. Verdețurile mai închise la culoare, cum ar fi varza kale și spanacul, sunt deosebit de bogate în nutrienți datorită conținutului lor mai ridicat de clorofilă. Prospețimea este esențială, deoarece frunzele ofilite pierd clorofila și nutrienții.
Chiar și verdețurile mai puțin pigmentate, precum salata iceberg, oferă în continuare substanțe nutritive și fibre valoroase.
Un strop de ulei de măsline pe verdețuri poate spori absorbția nutrienților. În cele din urmă, consumul unei varietăți de verdețuri proaspete, în orice formă preferați, contribuie semnificativ la sănătatea generală.
Asemenea informații ne sunt utile tuturor, vă mulțumesc și aștept noutăți despre scleroza multiplă în plăci, dacă este posibil chiar personal pe adresa de email.
Pentru ateroscleroza multiplă în plăgi se consuma trei linguri ulei de cocos la mesele principale, se pune în mâncare sau pe pâine.Uleiul de cocos foarte bun și la tratarea dementei,consumul de alcool și droguri .
Doamna doctor Cristina Aoșan poate ajuta în această problemă.
Traducerea din engleza este incorecta. One cup nu inseamna o cana, ci 236 ml, ca unitate de masura a volumului.
Neurologi de tip nou care trec peste atribuțiile din fișa postului (diagnoză și ‘tratament’) și lucrează pe zona de ‘prevenție’ (vânzare de cărți) folosindu-se de titulatură.
Decât să meargă zilnic la serviciu mai bine pune o carte pe piață și face bani în timp ce doarme. Mai primește și reclamă gratis…
Așteptăm aici sfaturi și de la autori români, mai noi sau mai vechi. Poate sfaturi de la nutriționiști că doar e domeniul lor de activitate.
Eu scriu o carte despre cancer. Când e gata va contactez să-mi faceți și mie reclamă.
Informațiile de acest gen ne sunt utile. Despre senilitate aș dori să știu mai multe. Vă mulțumesc.