Probabil că știi deja că laptele trebuie depozitat în frigider. Însă locul din frigider contează. Laptele, fie că este integral sau degresat, se păstrează cel mai bine la o temperatură de aproximativ 3°C, ceea ce, în funcție de frigiderul tău, înseamnă de obicei undeva în spate, pe un raft inferior, arată foodandwine. S-ar putea să fie necesar să depozitezi laptele culcat, pentru a se potrivi mai bine. Evită să ții laptele pe rafturile din ușa frigiderului. Este un loc tentant, deoarece este ușor accesibil, dar este mai cald în partea din față, iar fluctuațiile de temperatură cauzate de deschiderea și închiderea frecventă a ușii fac ca laptele să se strice mai repede.
Cum să depozitezi laptele în congelator
Pentru depozitare pe termen lung, ai câteva opțiuni. Poți congela laptele, atâta timp cât o faci într-un recipient de plastic (laptele se extinde când îngheață, deci cartonul și sticla, care se pot sparge, nu sunt potrivite). Asigură-te că îl congelezi înainte de data de expirare și lasă un spațiu de 2-3 cm pentru a permite extinderea. Un recipient de plastic, precum cel în care vine adesea laptele, funcționează perfect. În congelator, laptele rezistă până la trei luni. Dezgheață-l în frigider, lăsându-l să ajungă lent la temperatura lichidului. Laptele dezghețat va avea un aspect granular, deoarece moleculele de grăsime se separă, dar îl poți agita bine sau amesteca în blender pentru a-l reintegra. Durata de valabilitate a laptelui dezghețat este considerabil mai scurtă decât cea a laptelui proaspăt — trebuie consumat în trei-patru zile, așa că ține cont de acest lucru atunci când alegi dimensiunea recipientelor în care îl congelezi.
Cum să depozitezi smântâna dulce și laptele de cafea
La fel ca laptele, smântâna dulce și laptele de cafea rezistă cel mai mult într-un loc mai rece din frigider. Evită ușa! Ușa este pentru condimente. Poți, de asemenea, congela smântâna pentru depozitare pe termen lung, fie într-o tavă pentru cuburi de gheață, fie într-un recipient de plastic. După dezghețare, amestec-o bine sau mixeaz-o pentru a reintegra grăsimea și lichidul. Smântâna dulce dezghețată se va bate la fel de bine ca cea proaspătă. Laptele de cafea se poate congela la fel de bine, în tăvițe pentru gheață, recipiente de plastic sau chiar în pungi pentru congelator.
Cum să depozitezi untul
Ei bine, untul nici măcar nu trebuie să-l ții la frigider! Dacă păstrezi untul pe blat, într-un vas acoperit, acesta va fi perfect, dar și foarte ușor de întins, timp de trei săptămâni până la o lună. Există totuși excepții. Nu face acest lucru dacă bucătăria ta este foarte caldă, deoarece va accelera procesul de deteriorare. Funcționează cel mai bine cu unt sărat, deoarece sarea ajută la conservare.
Cum să depozitezi iaurtul
Ține iaurtul în frigider, desigur. Odată deschis, iaurtul este cel mai bun dacă este consumat în cinci-șapte zile. Dar poate rezista până la aproximativ două săptămâni. Dacă observi mucegai sau dungi roz în el, aruncă-l. Nu merită riscul. Din fericire, dacă ai prea mult iaurt și prea puțin timp să-l consumi, îl poți congela. Iaurtul congelat este un desert de care multe lanțuri mari s-au folosit, și da, este același iaurt pe care îl mănânci cu granola, dar congelat, plus aromatizări. Iaurtul își pierde puțin din textură atunci când este congelat și dezghețat, dar este delicios păstrat congelat. Poți face propriile arome de iaurt congelat, cum ar fi iaurt cu mango și cocos. Sau poți pune grămăjoare de iaurt pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, să le congelezi și să le transferi într-o pungă pentru congelator, pentru smoothie-uri sau copturi.
Cum să depozitezi brânza de vaci
După deschiderea brânzei de vaci, aceasta va rămâne bună în frigider timp de șapte până la zece zile. Nu o lăsa pe blat! Aceasta nu este o brânză cu care să te joci. Dar există un truc simplu și foarte eficient pentru a-i prelungi durata de valabilitate: depoziteaz-o într-un recipient închis bine, cu capacul în jos. Recipientul va forma un fel de vid, care va împiedica dezvoltarea bacteriilor. O poți congela, de asemenea! Transfer-o într-o pungă pentru congelator și va rezista două-trei luni. Brânza de vaci își pierde textura la dezghețare, așa că nu este la fel de bună de consumat ca atare, dar excelentă pentru copturi sau smoothie-uri.
Cum să depozitezi smântâna fermentată
Trucul cu capacul în jos funcționează și pentru smântâna fermentată! În frigider va rezista până la două săptămâni. În plus, știai că poți face smântână fermentată acasă din lapte, smântână dulce și oțet? Sigur că da! De asemenea, poți face crème fraîche, varianta mai sofisticată și mai blândă a smântânii, folosind lapte bătut și smântână dulce.
Cum să depozitezi laptele bătut
Acest ingredient esențial pentru biscuiți și clătite rezistă de fapt destul de mult timp în frigider. Atâta timp cât păstrezi cartonul bine închis, va fi bun timp de trei săptămâni până la o lună. Și da, poți congela laptele bătut! Agită-l bine și congelează-l în tăvițe pentru gheață, pungi pentru congelator sau recipiente de un litru. Va rezista până la trei luni. Dacă îți place să faci biscuiți, dar nu vrei să păstrezi mereu lapte bătut în frigider, poate ar trebui să încerci varianta de lapte bătut praf. Este excelent pentru copt — trebuie doar să adaugi apă pentru a-l reconstitui — și se păstrează în frigider un an sau mai mult. Suficient timp pentru a face grămezi și grămezi de clătite sau biscuiți.