Motive pentru care ar trebui să consumi fasole și linte, o sursă excelentă de proteine / Ghidurile dietetice americane recomandă chiar înlocuirea cărnii cu aceste leguminoase

leguminoasele surse de proteine proteine vegetale Foto: Dramstime

Un nou raport al unui comitet consultativ al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) sugerează ajustarea Ghidurilor Alimentare pentru Americani, recomandând consumul a cel puțin 2,5 căni de fasole și linte pe săptămână, arată Food and Wine.

Comitetul nu doar că sugerează creșterea consumului de fasole și linte, dar recomandă utilizarea lor chiar pentru a înlocui cantitatea de carne roșie și procesată consumată. De fapt, raportul propune reordonarea surselor de proteine recomandate, plasând fasolea, mazărea și lintea pe primul loc, urmate de nuci, semințe și produse din soia. După acestea, comitetul sugerează menționarea fructelor de mare, a cărnii de pasăre și a ouălor.

Ghidurile Alimentare pentru Americani, publicate pentru prima dată în 1980, oferă sfaturi despre ce să mănânci și să bei pentru a satisface nevoile nutriționale și pentru a preveni bolile. Recomandarea de a obține proteine mai întâi din surse vegetale este o schimbare majoră și este prima dată când se face această sugestie. Aceste recomandări sunt pentru Ghidurile Alimentare din 2025, care urmează să fie publicate.

Cu toate acestea, deși recomandarea actuală este ca americanii să consume 1,5 căni de fasole și leguminoase pe săptămână, majoritatea nu ating nici măcar acest obiectiv. Acestea sunt doar sugestii în acest moment, dar ele ridică multe întrebări despre motivul pentru care există o presiune atât de mare pentru a consuma mai multe fasole și linte ori alte leguminoase în ultima vreme. Iată ce spun trei dieteticieni despre acest subiect.

De ce ar trebui să consumi mai multă fasole și leguminoase

Raportul sugerează o schimbare majoră în modul în care americanii își obțin proteinele, iar dieteticienii spun că există numeroase motive pentru a urma această tendință. „Fasolea este plină de nutrienți benefici, precum proteine, fibre, folat și antioxidanți, toți fiind asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate”, spune Keri Gans, MS, RD, autor al cărții The Small Change Diet. Cercetările despre fibre arată că acestea pot sprijini sănătatea digestivă și pot juca un rol în gestionarea greutății, subliniază Gans. „Polifenolii, compușii antioxidanți găsiți în fasole, au beneficii antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer”, adaugă ea.

Fasolea este, de asemenea, „un aliment dens în nutrienți”, spune Christy Brissette, proprietar al 80 Twenty Nutrition. Pulsurile conțin fibre solubile, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) și la gestionarea glicemiei, explică ea. „Conține, de asemenea, amidon rezistent, un tip de fibră prebiotică ce promovează diversitatea microbiomului intestinal”, adaugă Brissette.

Fasolea este o sursă bună de proteine din surse vegetale și, adesea, este mai accesibilă decât sursele animale, spune Jessica Cording, autor al cărții The Little Book of Game-Changers.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *