Mituri despre proteine și greșeala care face ca acestea să te îngrașe / Experții demontează dezinformările despre proteină și vorbesc despre modul în care aceasta ne poate afecta pe fiecare dintre noi în mod diferit

proteineBUNE Sursa foto: Pexels

Proteina este un macronutrient promovat ca fiind cheia pentru pierderea în greutate, creșterea masei musculare și senzația de sațietate, pe parcursul întregii zile. Deși multe dintre aceste afirmații sunt adevărate, proteina și accentul recent pus pe ea vin cu câteva îngrijorări de luat în considerare, avertizează experții, potrivit today.com.

„Există multă agitație în jurul proteine.lor, dar există și multă știință”, a spus dr. Jennifer Ashton, medic obstetrician-ginecolog, cu un masterat în nutriție. Această știință, spune ea, demontează multe dintre dezinformările care circulă despre proteină și puterile sale. Ea subliniază că nu există o abordare universală pentru proteine, iar tipul de proteină pe care îl alegi face o mare diferență.

Fals: Consumul mai multor proteine ajută, întotdeauna, la pierderea în greutate

Deși majoritatea oamenilor nu au probleme în a obține suficientă proteină din dieta lor zilnică, dacă vrei să îți crești aportul de proteine, ia în considerare ajustarea cantității de grăsimi și carbohidrați pe care o consumi zilnic.

„Dacă încerci să pierzi în greutate, este adevărat că digestia proteinelor consumă mai multe calorii pentru corpul tău, dar proporțiile sunt importante”, spune Ashton. Imaginează-ți că 15% din aportul tău caloric zilnic provine din proteine. Dacă ai dubla această proporție la 30%, ar trebui să ajustezi și cantitatea de carbohidrați și grăsimi. „Vei ajunge să câștigi în greutate”, spune Ashton, dacă nu reduci numărul de carbohidrați și grăsimi în timp ce crești aportul de proteine. „Trebuie să compensezi pentru celelalte două macronutriente”, explică medicul.

Fals: Absorbi toată proteina pe care o consumi

Acest mit te-ar putea face să crezi că beneficiezi de pe urma cantităților mari de proteine, dar acest lucru „nu este deloc adevărat”, spune Ashton. Nu toate corpurile sunt capabile să absoarbă cantități mari de proteină. Câtă proteină absoarbe corpul tău depinde de vârsta ta, de sănătatea digestivă, de obiceiul de a fuma, de consumul de alcool și de tipul de proteină pe care o consumi.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Acesta este un principiu de bază al fiziologiei”, adaugă Ashton.

„Proteina în exces se transformă în azot, în sistemul tău, care apoi este excretat prin urină. Așadar, dacă te așezi și mănânci un piept de pui cu un shake proteic și încerci să obții 60-70 de grame de proteină într-o masă, nu funcționează”, a spus nutriționista Natalie Rizzo.

Pur și simplu, consumul de cantități mari de proteine nu înseamnă neapărat că organismul tău le va putea folosi.

Fals: Toate proteinele sunt create egal

Chiar dacă ar trebui să alegi proteine din surse animale sau vegetale, această întrebare este la fel de „fierbinte” ca subiectul proteinei în sine.

„Preferința este întotdeauna de a obține proteina din surse alimentare integrale. Dar acest lucru poate fi dificil, așa că mulți oameni aleg un smoothie sau o bară pentru că încearcă să atingă acele ținte”, spune Ashton.

Proteinele animale sunt considerate „complete” deoarece conțin toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie, explică Ashton. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor responsabile pentru construirea și repararea mușchilor și țesuturilor.

Deși multe proteine vegetale nu sunt considerate „complete”, cercetările recente arată că dacă diversifici sursele tale de proteine vegetale pe parcursul zilei, vei obține totuși toți aminoacizii de care ai nevoie, spune Rizzo.

Mai mult, proteinele vegetale sunt încărcate cu fibre, „ceea ce este benefic pentru sănătatea intestinelor și a inimii”, subliniază ea.

Proteinele animale tind să fie mai ușor de absorbit de către corp decât proteinele vegetale, dar „cercetările arată că alimentele din soia au același nivel de biodisponibilitate (cât de ușor poate corpul să descompună și să utilizeze proteina) ca și alimentele animale”, spune Rizzo.

Proteina din mazăre, linte, fasole, cartofi și quinoa este absorbită cu aproximativ 25% mai puțin decât produsele animale, dar este totuși absorbită bine în general, adaugă ea.

Atât proteinele animale, cât și cele vegetale pot cauza, uneori, probleme de digestie. De exemplu, proteina din zerul de lapte poate cauza probleme gastrointestinale, iar proteinele cu un conținut mare de fibre pot cauza balonare.

Un alt avantaj al surselor de proteine vegetale este că sunt mai ieftine.

Comentarii

  1. Ati tradus cu google translate? Oamenii nu aleg sa manance o “bara” ci un “baton” :)) (protein bar)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *