Dragi cititori,
să vedem câteva vești bune din industria noastră:
- Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, s-a aflat într-o vizită oficială în Franța, unde a fost primit de omologul său francez, Emmanuel Macron. Unul dintre acordurile semnate va permite deschiderea pieței chineze pentru subprodusele din carne de porc franceze, datorită unei modificări a protocolului pentru exportul de carne de porc, precum și de proteine prelucrate din carne de porc.
- Alabama este în prezent al doilea stat american în care carnea cultivată nu poate fi produsă sau comercializată. Încălcarea legii va constitui o infracțiune de clasa C, care atrage după sine posibilitatea unei pedepse de până la trei luni de închisoare și o amendă de 500 de dolari. Noua lege intră în vigoare la 1 octombrie.
- Un studiu terapeutic care utilizează tehnologii inovatoare bazate pe CRISPR pentru a ținti virusul pestei porcine africane (PPA) la porci a fost finalizat cu succes, potrivit Seek Labs, SUA. Potrivit comunicatului de presă, studiul, care a avut ca scop replicarea și extinderea unui studiu anterior, a demonstrat că porcii infectați cu PPA și tratați cu sistemele bazate pe CRISPR ale Seek Labs au supraviețuit mai mult decât porcii infectați netratați.
- Cercetătorii de la Pirbright colaborează cu TVG pentru a accelera dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente împotriva PPA. Proiectul adoptă o abordare nouă, utilizând herpesvirusul bovin 4 (BoHV-4) ca platformă pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva PPA, valorificând progresele recente în vaccinologia împotriva PPA și în imunologia porcină. Cercetarea beneficiază de finanțare din partea Defra și a Consiliului de cercetare în domeniul biotehnologiei și al științelor biologice (BBSRC), parte a UK Research and Innovation.
- Prim-ministrul Giorgia Meloni a aprobat desfășurarea unei misiuni militare, formată din 177 de soldați, cu scopul de a reduce populația de mistreți din Italia cu până la 80% în următorii cinci ani, ca parte a unei strategii cuprinzătoare de protejare a agriculturii și a patrimoniului culinar italian.
- Grupul Clemens Food, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc din SUA, a cumpărat fabricile Kunzler și marca Kunzler, un producător de carne de porc deținut de o familie care datează din 1901. Kunzler & Co. produce hot dog, bologna libaneză, slănină, șuncă și alte produse din carne și înregistrează vânzări anuale estimate la 150 de milioane de dolari.
- Rattlerow Farms (LPL Group) a achiziționat ferma de reproducție multipremiată Bridge House Farm, ceea ce marchează o extindere semnificativă pentru genetica suină din Suffolk. Bridge House Farm, o unitate de 800 de scroafe situată în Northamptonshire, Marea Britanie, a câștigat premiul Indoor (pentru a doua oară) și premiul Overall Pig Farm of the Year la ediția de anul trecut a National Pig Awards.
Calendarul evenimentelor:
- InterFood Azerbaijan este un târg pentru industria alimentară și a băuturilor, organizat anual la Centrul de Expoziții și Convenții Baku Expo din Baku, capitala Azerbaidjanului, și se desfășoară pe parcursul a 3 zile, de miercuri, 15.05.2024, până vineri, 17.05.2024.
- CMPL Expo este expoziția comercială exclusivă din India pentru bunuri de consum cu mișcare rapidă și mărci private, prezentând o mare varietate de produse alimentare și nealimentare. Târgul are loc la Jio World Convention Center din Mumbai, timp de 3 zile, începând de miercuri, 15.05, până vineri, 17 mai 2024.
- SIAL Canada este un important târg internațional de produse alimentare, băuturi și gastronomie, care se desfășoară anual, alternând între orașele canadiene Montreal și Toronto. Cea de-a 21-a ediție a SIAL Canada are loc timp de 3 zile, de miercuri, 15.05.2024 până vineri, 17.05.2024, la Montreal.
- „Shanghai International Agricultural Products Expo” este un târg internațional de produse agricole care are loc anual la Shanghai World Expo Exhibition and Convention Center. Vizitatorii sunt așteptați timp de 3 zile, de vineri, 17.05.2024 până duminică, 19.05.2024.
- „Fine Food Expo” este un târg anual de produse alimentare și băuturi, organizat la IEC MoldExpo, cel mai mare centru expozițional internațional din Chișinău, Republica Moldova, în perioada 16-19 mai.
- Cel mai important eveniment agroalimentar al Regiunii în această perioadă, cel de-al 91-lea Târg Internațional de Agricultură de la Novi Sad, Serbia, va fi cu o zi mai scurt și se va desfășura de sâmbătă, 18 mai, până joi, 23 mai.
Kebab
Industria porcină din Europa a fost influențată în ultimii 20 de ani de evoluția a două piețe: China și Germania.
China a fost principala piață de export și a determinat profitabilitatea întregii industrii, atunci când cererea era mare. Ultimii 3 ani au arătat o tendință de scădere a achizițiilor din China, susținută de incredibila refacere a efectivului național de porci după epidemiile de PPA. Acordul semnat de China și Franța oferă o perspectivă interesantă asupra viitorului. De asemenea, datele publicate recent de industria chineză a furajelor arată că vânzările de furaje pentru porci au scăzut, în general, în ultimul trimestru, cu 20% până la 40%, iar declinul pe piața din nord este deosebit de pronunțat, ajungând până la 60% în unele zone. Se poate întâmpla acest lucru fără o scădere similară a efectivelor de porci?!
Cealaltă piață importantă este cea germană. Chiar dacă a pierdut prima poziție ca producător de porci din Europa în favoarea Spaniei, toată lumea urmărește evoluția prețului de referință german pentru porci.
Ultimii ani au arătat, de asemenea, o presiune politică puternică asupra industriei germane a cărnii, cândva lider, în special asupra cărnii de porc. Acum, o veste interesantă vine din partea consumatorilor de carne, potrivit unor informații din presă.
Costul tot mai mare al kebab-urilor doner a dus la solicitarea unui program de subvenții guvernamentale pentru a menține accesibil acest fel de mâncare afectat de inflație, unul dintre „preferatele țării”, deoarece, conform rapoartelor politicienilor, acesta este frecvent citat ca o preocupare în discuțiile cu alegătorii. Chiar și cancelarul Olaf Scholz a fost întrebat despre prețul kebab-urilor. Mă întreb de când este kebab-ul un fel de mâncare tipic german, dar guvernul a postat chiar pe rețelele de socializare pentru a explica faptul că majorarea prețurilor se datorează în parte creșterii costurilor salariale și de energie. Formațiunea de extremă-stânga Die Linke a propus parlamentului introducerea unei reduceri de preț Dönerpreisbremse , frână pentru doner kebab, deoarece kebab-urile costă deja 10 euro în unele orașe, în creștere de la 4 euro în urmă cu doar doi ani.
Îl vom vedea oare pe ministrul musulman și vegan al agriculturii din Germania susținând plafonarea prețului pentru kebab?
13 mai 2024, Dr. Abraham
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat de Dr. Abraham pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.