O ordonanță de urgență aflată pe masa de lucru a Guvernului vizează limitarea la 20% a adaosului comercial la produsele alimentare românești. Micii producători ar putea fi afectați diferit față de cei mai mari.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat recent că ordonanța va fi finalizată în curând și că el își dorește ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%, pentru ca românii cu venituri mici și medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, româneşti, cu preţuri corecte. „Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul, dând exemplu magiunul de Topoloveni, care are un adaos comercial de aproape 100%, în timp ce în alte țări se vinde cu un adaos de maxim 25%.
Unii producători susțin această măsură, în timp ce alții nu sunt la fel de încântați.
Cei care nu lucrează cu intermediari nu sunt afectați
Ioan Mătieș, producător de produse alimentare din Maramureș, spune că măsura este foarte bună. „Măsura este foarte bună, în plus ar mai trebui ca supermarketurile să fie restricționate, atunci când produsele românești nu sunt pe raft. Produsele românești trebuie să fie prezente în magazine. Și 20% mi se pare un adaos foarte mare pentru supermarketuri. În același timp, să nu se ascundă alte taxe. Pentru că supermarketurile, de exemplu, dacă producătorul român va fi restricționat, ei vor pune tot felul de taxe: taxă de raft, taxă de… tot felul”, explică el. „Oricum, economia României, dacă nu se iau măsuri, se duce pe apa Sâmbetei, iar supermarketurile, în foarte scurt timp, se vor trezi într-o recesiune fantastică”, a completat el.
Liliana Gârda, producător produse lactate din Cernești, Maramureș, nu este la fel de mulțumită. „Nu știu cum ne-ar afecta. Dar asta nu va fi tare bine. Pentru că dacă dai la depozit en-gros, de acolo la magazine, nu te mai poți încadra. Asta nu o să fie plăcut și nici suportabil pentru firme”, spune ea.
Pe de altă parte, micii producători nu sunt la fel de afectați, deoarece majoritatea vând direct, dup cum arată Mircea Firisar, mic producător produse tradiționale din Seini, Maramureș. „Noi suntem mici producători și facem vânzare directă. Niciodată nu am dat la magazine, nu am avut problema asta. Nu ne afectează”, spune el.
Și Ioan Sabău, producător de miere din Vișeu de Sus, Maramureș, este de aceeași părere. „Eu sunt producător, pe mine nimeni nu mă întreabă cât mă costă și cu cât vând. Vând direct, nu dau la magazine”, a explicat el.