Cum a reușit viticultorul Dumitru Banea (Domeniile Mitroi) să combată făinarea la vița de vie: „Unele soiuri sunt foarte vulnerabile în stadiile timpurii de creștere. Această moleculă oferă protecție eficientă în aceste faze, chiar și în sezoanele mai umede”

Inginerul Dumitru Banea, directorul tehnic al Domeniilor Mitroi Sursa foto: Domeniile Mitroi

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă. Chiar și pentru viticultorii experimentați lupta cu această boală a devenit o provocare imensă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produși în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului. Făinarea afectează în mod direct  sănătatea și dezvoltarea strugurilor.

În ultimii ani a fost dezvoltată molecula proquinazid, care inhibă germinarea sporilor și previne dezvoltarea fungilor. În acest mod, făinarea este combătută, cum s-ar spune, din fașă.

Eficiență la toate categoriile de struguri

Pentru inginerul Dumitru Banea, directorul tehnic al Domeniilor Mitroi, Talendo a devenit o componentă constantă a strategiei sale de protecție împotriva făinării. Produsul este realizat pe bază de proquinazid și, spune viticultorul, și-a dovedit constant eficiența.

Aflate în apropierea comunei Valul lui Traian, în podgoria Murfatlar, domeniile administrate de ing. Banea Dumitru acoperă 167 de hectare de viță-de-vie, urmând să se extindă la 210 hectare. Portofoliul de soiuri include atât varietăți autohtone, cât și internaționale, precum Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Shiraz și Fetească Neagră. Pe lângă cultivarea viței-de-vie, domeniul construiește o cramă modernă, cu o capacitate de procesare de două milioane de litri.

Viță de vie
Sursa foto: Domeniile Mitroi

„Ceea ce face diferența este constanța, pentru că oferă control exact când este cel mai important”

„Folosim Talendo de mulți ani, fiind mereu un produs esențial în planul nostru de tratament”, afirmă inginerul Banea. 

„Îl aplicăm înainte de înflorire și, din nou, în perioada de creștere a boabelor din ciorchine. Ceea ce face diferența este constanța, pentru că oferă control exact când este cel mai important”.

Acesta subliniază și că produsul sprijină chiar și soiurile mai sensibile la făinare din portofoliu. 

„Unele soiuri sunt foarte vulnerabile în stadiile timpurii de creștere. Această moleculă oferă protecție eficientă în aceste faze, chiar și în sezoanele mai umede”.

Ceea ce deosebește Talendo de alte produse, din experiența lui Dumitru Banea, este contribuția sa la suprimarea pe termen lung a bolilor. Din acest motiv îl aplică și în acest an pe 100% din suprafața viticolă. 

„Nu se observă fenomene de rezistență în dezvoltare, iar când îl alternăm corespunzător, avem frunze sănătoase, ciorchini sănătoși și mai puțină nevoie de intervenții corective ulterior. Această stabilitate pe teren este esențială când urmărești atât productivitate constantă, cât și o calitate înaltă a producției de struguri și, implicit, de vin”, a subliniat viticultorul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *