Mere versus pere/ Ambele fructe susțin imunitatea, sănătatea intestinelor și a inimii, dar nutriționiștii dezvăluie care au mai multe fibre, proteine și vitamine

Mere versus pere Sursa foto: Pexels

Merele și perele au multe în comun. Ambele sunt fructe dulci, ușor de transportat, care pot fi crocante și răcoritoare sau mai moi și mai delicate. Dar cum se compară din punct de vedere nutrițional? Ce răspuns ar avea întrebarea: mere versus pere?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În general, potrivit today.com, ambele sunt fructe destul de similare. Având cam același număr de calorii și carbohidrați, merele și perele sunt și surse bune de fibre alimentare, vitamina C și potasiu. Totuși, când le compari direct, fiecare are nutrienți care îl fac să iasă în evidență.

Ce raport nutrițional există între mere și pere?

Perele sunt vedetele când vine vorba de fibre. De aceea, nutriționista Natalie Rizzo le numește „arma ei secretă” pentru atingerea obiectivelor zilnice de fibre. „Doar o pară medie are 6 grame de fibre, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din necesarul zilnic,” a explicat Rizzo.

Însă și merele au beneficii, inclusiv nutrienți care susțin reglarea glicemiei, sănătatea inimii, sănătatea intestinului și altele.

Valori nutriționale – măr mediu crud

  • 95 de calorii
  • 0,5 grame proteine
  • 0 grame grăsimi
  • 25 grame carbohidrați
  • 4 grame fibre

Valori nutriționale – pară medie crudă

  • 101 calorii
  • 0,6 grame proteine
  • 0 grame grăsimi
  • 27 grame carbohidrați
  • 6 grame fibre

Care este raportul de fibre dintre mere și pere?

Dacă e să alegem un nutrient de care cei mai mulți dintre noi avem nevoie în cantități mai mari, acesta este fibra.

Fibrele susțin sănătatea intestinală și mențin un tranzit regulat, dar au și beneficii pentru inimă și controlul glicemiei.

Cu 4 grame de fibre într-un măr mediu, acesta poate fi o sursă solidă de fibre alimentare. Însă perele, poate surprinzător, au chiar mai multe fibre – 6 grame per fruct mediu.

Asta înseamnă că o singură pară medie oferă aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de fibre, ceea ce face din pere unul dintre fructele cele mai bogate în fibre.

„Multora le plac perele pentru că sunt dulci și moi, dar nu-și dau seama că sunt și bogate în fibre,” spune Rizzo. De fapt, perele sunt alimentul pe care Rizzo îl recomandă cel mai des atunci când cineva vrea să-și crească aportul de fibre.

Așadar, deși ambele fructe conțin o cantitate bună de fibre, perele sunt câștigătoarele la acest capitol.

Merele sau perele sunt mai bogate în proteine?

Nutriționiștii recomandă în general între 20 și 40 de grame de proteine la o masă. Iar fructele, deși delicioase, nu sunt surse bogate de proteine.

Acest lucru e valabil atât pentru mere, cât și pentru pere – fiecare conține mai puțin de 1 gram de proteine per fruct. (Pentru comparație, fructele cu cel mai mare conținut de proteine sunt fructul pasiunii, jackfruit și rodia.)

Totuși, merele sau perele se potrivesc de minune cu o sursă de proteine sățioase și grăsimi sănătoase, cum ar fi brânza, nucile, untul de migdale sau hummusul. Dulceața naturală și fibrele din fruct completează perfect proteinele și grăsimile dintr-o cremă tartinabilă sau o mână de nuci.

Împreună, aceste ingrediente creează o gustare echilibrată care te ține sătul fără să-ți crească brusc glicemia.

Când vine vorba de proteine, merele și perele sunt la egalitate – fiecare are aproximativ o jumătate de gram de proteine.

Ce alți nutrienți mai conțin merele și perele

Atât merele, cât și perele sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți.

Un măr oferă aproximativ 11% din necesarul zilnic de vitamina C, în timp ce o pară oferă în jur de 10%. Ambele conțin compuși antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care susțin sănătatea ochilor.

De asemenea, ambele fructe sunt surse bune de potasiu – un mineral esențial pentru tensiunea arterială, sănătatea inimii, precum și pentru funcționarea nervilor și mușchilor. Totuși, portocalele și bananele conțin mai mult potasiu.

În plus, perele au mai mult cupru, vitamina K și folat decât merele. Pe de altă parte, merele au aproximativ de două ori mai multă vitamina A și betacaroten decât perele. Cu toate acestea, cantitățile generale ale acestor micronutrienți în ambele fructe sunt „minuscule”, spune Rizzo.

Merele și perele, pe lista celor mai sănătoase fructe

Ținând cont de asemănările și diferențele lor nutriționale, atât merele cât și perele sunt surse sănătoase și dulci de fibre, vitamine și minerale. Ambele fructe se regăsesc pe lista experților cu cele mai sănătoase fructe pe care le poți consuma, deci merită să facă parte din dieta ta.

Însă perele ies cu adevărat în evidență când vine vorba de fibre, subliniază Rizzo – un nutrient de care majoritatea dintre noi nu avem suficient. Așa că, dacă obișnuiești să mănânci mere, încearcă din când în când și o pară pentru un plus de beneficii pentru sănătatea intestinului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *