- Mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, prin Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și sunt incluse într-o listă de mențiuni de sănătate permise.
- Peste 2.000 de solicitări pentru aprobarea unor mențiuni de sănătate sunt ”în așteptare”
- Curtea de Conturi Europeană avertizează că în lipsa analizării acestor mențiuni, în cazul în care sunt utilizate de comercianți, ”consumatorii sunt expuși la mențiuni care nu sunt susținute de evaluări științifice sau care sunt potențial înșelătoare”.
Comisia Europeană a aprobat mențiunea de sănătate ”Consumul de kiwi verde contribuie la funcționarea normală a intestinului prin creșterea frecvenței scaunelor”, aplicabilă produsului „Kiwi verde (Actinidia deliciosa«Hayward»), potrivit Regulamentului de punere în aplicare 1560/2025, publicat joi, 30 iulie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Condiții de utilizare a mențiunii
Cererea poate fi utilizată numai pentru:
1.fructe proaspete de kiwi verde vândute ca atare sau
2.fructe proaspete de kiwi verde care au fost doar decojite și/sau tăiate, rezultând minimum 200 g de pulpă de kiwi.
Consumatorul este informat cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 200 g de pulpă de fruct proaspăt de kiwi verde.
Demersul instituțional
Cererea de autorizare a mențiunii de sănătate pentru kiwi verde a fost formulată de Zespri International Limited, din Noua Zeelandă. Compania a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară ( EFSA ) să emită un aviz privind justificarea științifică a unei mențiuni de sănătate referitoare la kiwi verde (Actinidia deliciosa„Hayward”) și menținerea unei defecări normale (întrebarea nr. EFSA- Q-2020-000562).
Mențiunea propusă inițial de solicitant a fost formulată după cum urmează: „Consumul regulat de kiwi verde contribuie la confortul gastrointestinal” sau „consumul regulat de kiwi verde reduce disconfortul gastrointestinal”. Ținând seama de legătura propusă cu sănătatea și de acord cu solicitantul, EFSA a modificat formularea mențiunii evaluate astfel: „Consumul regulat de kiwi verde menține o defecare normală”.
La 11 iunie 2021, EFSA a publicat avizul științific cu privire la mențiunea respectivă, în care a concluzionat că, pe baza datelor prezentate, a fost stabilită o legătură cauză-efect între consumul de kiwi verde (Actinidia deliciosa„Hayward”) și menținerea unei defecări normale. Populația țintă este populația generală. În consecință, o mențiune de sănătate care reflectă această concluzie trebuie să fie considerată conformă cu legislația europeană și să fie inclusă în lista mențiunilor de sănătate permise a Uniunii.
În urma unei cereri adresate Comisiei de către solicitant pentru o formulare mai ușor de înțeles de către consumatori, autoritatea a confirmat că formularea „Consumul de kiwi verde contribuie la funcționarea normală a intestinului prin creșterea frecvenței scaunelor” reflectă dovezile științifice.
Grupul special a remarcat, în avizul său științific, că nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la justificarea științifică a mențiunii pe baza studiilor efectuate cu alte alimente decât fructele proaspete de kiwi verde.
Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate permise trebuie să fie însoțite de toate condițiile (inclusiv restricțiile) necesare utilizării lor. Prin urmare, lista mențiunilor de sănătate permise ar trebui să includă formularea mențiunilor și condițiile specifice de utilizare, precum și, dacă este cazul, condițiile sau restricțiile de utilizare și/sau o declarație sau o avertizare suplimentară, în conformitate cu regulamentul precizat.
Mențiunile de sănătate, interzise / Legislația prevede excepții
Mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, prin Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și sunt incluse într-o listă de mențiuni de sănătate permise.
Cererile de autorizare a mențiunilor de sănătate pot fi trimise de către operatorii din sectorul alimentar autorității naționale competente a unui stat membru. Autoritatea națională competentă trebuie să transmită cererile valabile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară ( EFSA ), în vederea efectuării unei evaluări științifice, precum și Comisiei și statelor membre, în scop informativ.
Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea mențiunilor de sănătate ținând seama de avizul emis de autoritate, de toate dispozițiile relevante din legislația Uniunii și de alți factori legitimi relevanți pentru chestiunea în cauză.
Pentru a stimula inovarea, mențiunile de sănătate care se bazează pe dovezi științifice stabilite recent și/sau care includ o cerere de protecție a datelor care fac obiectul unor drepturi de proprietate sunt supuse unei proceduri accelerate de autorizare.
Statele membre au fost consultate.
Lista cu mențiuni de sănătate autorizate
G4Food mai precizează că prin Regulamentul (UE) nr. 432/2012 a fost stabilită o listă cu mențiuni de sănătate permise care pot fi înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor.
Audit al Curții de Conturi Europene
Curtea de Conturi Europene a publicat anul trecut un raport privind etichetarea produselor alimentare în Uniunii Europeană, fiind abordată și problematica mențiunilor de sănătate. G4Food a consultat raportul respectiv și publicat articolul cu titlul: ”Consumatorii sunt supuși riscului de dezinformare ecologică / Etichetarea produselor alimentare preambalate: sunt obligatorii informațiile despre sănătate și siguranță și voluntare informațiile despre mediu – audit Curtea de Conturi Europeană”
Despre mențiunile de sănătate, auditorii au raportat că:
”Pe numeroase produse alimentare se menționează că au efecte pozitive asupra sănătății noastre – așa-numitele „mențiuni de sănătate”. În urma evaluării științifice a 4.637 de mențiuni utilizate în UE, Comisia a publicat în mai 2012 un regulament de stabilire a unei liste de 222 de mențiuni de sănătate permise privind vitaminele, mineralele sau alte substanțe decât cele din plante ( Regulamentul 432/2012 ).
- Reducerea riscului de îmbolnăvire
- Dezvoltarea și sănătatea copiilor
- Rolul substanțelor în organismul nostru
- Impactul asupra greutății, a foamei și a sațietății
- Psihologie și comportament.
Comisia a întrerupt evaluarea științifică a unei subcategorii de mențiuni de sănătate referitoare la substanțe din plante (sau substanțe vegetale), deoarece nu erau disponibile studii care să demonstreze impactul asupra oamenilor. Astfel de studii erau necesare pentru a evalua eficacitatea respectivelor substanțe. În 2023, Parlamentul European a insistat asupra necesității urgente de a se evalua mențiunile care se află din 2010 pe lista „în așteptare”. Cu toate acestea, cele 2 078 de mențiuni de sănătate privind substanțe din plante rămân „în așteptare”.
În lipsa unei liste a mențiunilor autorizate de UE pentru substanțele din plante, consumatorii sunt expuși la mențiuni care nu sunt susținute de evaluări științifice sau care sunt potențial înșelătoare. Statele membre au propriile abordări cu privire la aceste mențiuni, ceea ce poate spori și mai mult confuzia în rândul consumatorilor”.
