Italienii sărbătoresc ziua de Paște în general în familie, dar nu este neapărat o regulă. Cine nu sărbătorește în familie de regulă o face, oricum, cu grupuri de prieteni, la restaurant sau chiar în deplasare. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, spune o vorbă veche, pe care cifrele par să o confirme. Potrivit agenției Ansa, puțin peste 50% dintre italieni intenționează să petreacă Paștele în familie. Cu familia sau cu prietenii, masa frumos decorată și cât mai îmbelșugată însă este o regulă absolută.
Dar, spre deosebire de Paștele ortodox, care durează trei zile, Paștele catolic durează o singură zi, urmat, a doua zi, de ceea ce italienii numesc Pasquetta: o zi în care în general toată lumea iese la iarbă verde sau se adună în jurul grătarului. Firește, atunci când vremea o permite, iar anul ăsta pare că o permite puțin spre deloc, cel puțin în partea de nord, unde se anunță în general vreme urâtă.
De-a lungul și de-a latul Peninsulei, tradițiile sunt de foarte multe feluri, dar există ceva care le unește: procesiunile din vinerea mare. O altă tradiție veche dar aproape dispărută, în zona de centru, era, foarte asemănătoare cu cea a ciocnirii ouălelor roșii. Dar înainte de a le ciocni, ouăle erau binecuvântate la biserică, în cadrul slujbei de Înviere în dimineața duminicii de Paște. Exista chiar obiceiul de a colora ouăle fierte, și se ocupau cu asta în special copiii. Însă toate aceste obiceiuri tind să dispară, se mai conservă doar în comunități mici și relativ izolate.
Tradiția care însă niciodată nu va dispărea este masa îmbelșugată din duminica Paștelui. De la o zonă la alta, meniurile diferă, cunoscut fiind patriotismul local al italienilor și tendința de a face lucrurile altfel decât ceilalți.
Ce nu poate lipsi din meniul de Paște al italienilor
Din meniu nu pot lipsi în mod tradițional ierburile de primăvară, carnea care revine în dietă după perioada de quaresima/postul catolic fără carne, și ouăle, simbol al primăverii dar și soluție naturală, pentru că găinile încep să se ouă din nou. Nu există un singur fel de carne dominant, tradițional în zonele cu oierit intens era prezentă pe mese carnea de miel sau ied, dar astăzi meniurile sunt din cele mai diverse, iar în zonele de mare carnea poate fi chiar înlocuită de pește.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Aperitivul
Pentru că primăvara este sinonim cu revenirea naturii la viață, aperitivele sunt de regulă dominate de tarte umplute cu spanac și alte legume verzi și ouă, uneori și brânzeturi. E vorba de așa zisa torta pasqualina, care se practică în general cam peste tot. Dar în multe variante, poate fi din aluat făcut în casă sau din aluat foietaj, sau poate avea în compoziție și anghinare crudă de primăvară sau alte legume, cum ar fi bobul proaspăt.
O variantă poate fi și ceea ce se numește tarta erbazzone, cu spanac sau alte ierburi, dar cu un aluat foarte subțire din aluat simplu crazy dough/pasta matta.
Dar de la o regiune la alta pe masa de Paște mai pot fi aperitive precum il casattiello, la Napoli, care are la suprafață și ouă fierte îmbrăcate cu mici fâșii de aluat. Sau, tot la Napoli, il tortano, asemănător dar ceva mai simplu ca formă.
În alte zone de centru se practică ceea ce se numește pizza chiena, o tartă salată umplută cu prosciutto, brânzeturi și ouă.