Margarină sau unt / Un studiu arată care dintre ele ar putea fi opțiunea mai sănătoasă / Unele tipuri de margarină ar putea fi chiar mai dăunătoare decât untul, consumat cu moderație

Alternative la unt ce pot fi nu tocmai sanatoase Colaj G4FOOD

Un nou studiu a descoperit că utilizarea margarinei ar putea crește riscul de diabet de tip 2 cu 41%. De asemenea, consumul de margarină ar putea crește riscul de boli de inimă cu 29%. Utilizarea produselor nehidrogenate, fără grăsimi trans, ar putea ajuta, potrivit eatingwell.com, la evitarea acestor riscuri pentru sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dezbaterea de lungă durată privind ce este mai sănătos – untul, margarina sau alte grăsimi – este una justificată. Specialiștii sunt, în general, de acord că grăsimile trans, frecvent găsite în versiunile mai vechi de margarină, trebuie evitate, deoarece sunt asociate cu boli cardiovasculare. Totuși, grăsimile saturate, prezente în unt și alte produse lactate, rămân controversate. Unele studii sugerează chiar că grăsimile lactate ar putea avea beneficii pentru sănătate.

Margarina și produsele similare sunt realizate din uleiuri vegetale, având, în mod obișnuit, un conținut mai redus de grăsimi saturate decât untul. Inițial, margarina era considerată o alternativă mai sănătoasă, dar s-a dovedit ulterior că grăsimile trans pe care le conținea puteau afecta negativ sănătatea. Deși în SUA acestea au fost eliminate prin reglementări, în alte țări margarinele încă pot conține grăsimi trans.

Studiul a inclus peste 5000 de oameni

Pentru acest studiu, s-au folosit date din cohorta Framingham Offspring, cu peste 5.000 de participanți, colectate timp de peste 40 de ani. După anumite excluderi, s-au analizat datele a 2.459 de persoane, care au înregistrat tot ce au consumat în două serii a câte 3 zile (două zile lucrătoare și o zi de weekend).

S-au analizat trei tipuri principale de grăsimi:

  • Unt (la pachet sau la cutie)
  • Margarina (normală sau cu conținut redus de grăsimi)
  • Uleiuri nehidrogenate: ulei de măsline, șofrănel, cocos, palmier, soia sau amestecuri.

Patru ani mai târziu, s-au evaluat compoziția corporală, colesterolul și glicemia participanților. S-au colectat probe de sânge și s-au măsurat indicatori precum colesterolul „bun” (HDL), colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele și glicemia. S-a calculat și IMC-ul.

Margarina crește riscul de diabet și boli cardiovasculare

Cei care consumau mai multă margarină (peste 7g/zi vs. sub 2g/zi) aveau:

  • Cu 29% risc mai mare de boli cardiovasculare.
  • Cu 41% risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Cei care consumau mai mult unt aveau un risc cu 31% mai mic de a face diabet de tip 2.
  • Uleiurile nehidrogenate nu păreau să influențeze riscul de diabet, dar consumul lor ridicat era asociat cu creșteri ale LDL („colesterol rău”).

Untul a fost singura grăsime asociată cu:

  • Creșteri ale colesterolului „bun” (HDL)
  • Niveluri mai scăzute de trigliceride
  • Un raport mai sănătos între trigliceride și HDL
  • Nici untul, nici margarina nu au arătat o legătură clară cu grăsimea corporală.

Când s-au luat în calcul factori ca vârsta, sexul, greutatea corporală și calitatea dietei, cei care consumau mai mult unt și uleiuri nehidrogenate aveau niveluri mai mici de rezistență la insulină.

Consumă unt cu moderație

Dacă încerci să faci alegeri alimentare sănătoase, aceste concluzii pot fi utile:

Dacă îți place untul, acest studiu sugerează că un consum moderat nu este la fel de dăunător cum se credea. Poate chiar aduce beneficii (colesterol HDL mai mare și trigliceride mai scăzute).

Totuși, este important să fii atent la cantitate și la aportul total de grăsimi saturate.

Pentru cei care folosesc margarină, este esențial să aleagă versiuni moderne, fără grăsimi trans, deoarece cele vechi sau parțial hidrogenate pot crește riscurile de boli.

Uleiurile nehidrogenate (precum cel de măsline sau șofrănel) rămân opțiuni bune pentru sănătatea inimii, dacă sunt consumate cu moderație.

Margarina fără grăsimi trans, mai puțin dăunătoare

Un nou studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition oferă informații valoroase despre cum influențează diverse tipuri de grăsimi sănătatea. Consumul regulat de margarină pare asociat cu riscuri mai mari de diabet și boli de inimă. Variantele moderne, fără grăsimi trans, pot reduce aceste riscuri.

De asemenea, untul – deși criticat din cauza grăsimilor saturate – ar putea avea beneficii atunci când este consumat cu moderație. Uleiurile nehidrogenate sunt, în general, benefice, dar trebuie alese și consumate cu grijă.

Ideea principală: Nu este vorba despre a demoniza sau glorifica o singură grăsime, ci despre echilibru și alegeri informate, adaptate unui stil de viață sănătos.

 

Comentarii

  1. Ați scris ” că care” în titlu
    This is wrong in so many levels 😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *