Mămăligă gratinată în cuptor, ca o budincă. Asortată cu mai multe feluri de sos, merg și cele pentru paste. Mai mult decât o rețetă, o metodă

pranzul de duminica reteta de mamaliga la cuptor mamaliga gratinata ca o budinca mamaliga cu sos la cuptor reteta italiana de mamaliga idee de pranz sau cina foto: conad.it

Când frigul începe să-și facă simțită prezența, mâncarea care încălzește prin definiție este mămăliga, cu ceva pe lângă ea. Iar dacă aprindem puțin și cuptorul, o putem gratina,  încălzește și atmosfera.

Iată mai jos cum prepară italienii mămăliga gratinată ca o budincă, la cuptor. Este, de facto, mămăligă preparată mai moale, pe care o amestecăm cât e caldă cu tot ce ne poate inspira: poate fi un sos cu sau fără carne, după preferință –  orice sos pentru paste poate fi potrivit. Dar pot fi și doar brânzeturi. În final, după ce tranferăm amestecul în tavă presărăm deasupra puțină brânză și dăm tava la cuptor și cam asta e tot. În acest fel, mămăliga capătă valoare adăugată și o putem foarte bine reîncălzi a doua zi și e la fel de bună. Italienii îi spun polenta pasticciata, și nu există o singură rețetă, fiecare practică această metodă de mămăligă gratinată în combinația preferată.

O posibilă soluție de sos rapid: câteva bucăți de cârnați și ciuperci, scufundate în suc de roșii aromat. Cantitățile pentru sos enumerate mai jos sunt orientative, se pot varia după preferințe. Însă pentru ca mămăliga să iasă de consistența dorită trebuie urmate exact cantitățile propuse.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g cârnați de porc

200 g ciuperci champignon

1 ceapă

200 g conservă de roșii de tip passata

50 g cașcaval ras sau alt tip de brânză

sare, piper, ulei

500 g mălai

2,5 l apă

Procedeu

În timp ce preparăm mămăliga după metoda obișnuită, într-o tigaie separată facem sosul.

Călim ceapa tocată mărunt cu puțin ulei, împreună cu cârnații tăiați bucățele mici, de circa 2 cm.

Când s-au rumenit puțin, adăugăm și feliile de ciuperci tăiate foarte subțiri.

Se mai rumenesc  1 minut împreună, apoi adăugăm sucul de roșii și continuăm la foc mic circa un sfert de oră, sub capac. Potrivim la final de sare și piper.

Între timp, când e gata mămăliga, o tranferăm într-o tavă de sticlă termorezistentă unsă cu puțin unt sau ulei.

Amestecăm din câteva mișcări rapide mămăliga cu sosul direct în tavă. Trebuie doar  să se amalgameze grosolan, nu să devină un amestec uniform. Sau, putem adăuga în straturi subțiri altenate, dacă nu vrem să amestecăm: puțină mămăligă întinsă bine într-un stat de circa 2 cm, peste care adăugăm sos, și tot așa până la final.

Completăm deasupra cu cașcavalul ras, sau orice altă brânză ne inspiră, și dăm la cuptor circa 10-15 minute.

Se servește cald, așteptând câteva minute de la oprirea cuptorului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *