G4Food a prezentat, cu promptitudine, date din raportul Curții de Conturi Europeană privind etichetarea produselor alimentare, publicat la sfârșitul anului 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Etichetele oferă consumatorilor informații cu privire la conținutul alimentelor pe care le consumă și îi ajută să ia decizii de cumpărare în cunoștință de cauză.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, Estonia, Finlanda, Olanda și Spania au prezentat la recenta reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit ( AgriFish ) o informare prin care cer Comisiei Europene să pună rapid în aplicare recomandările din Raportul special al Curții de Conturi Europene, considerând că acest demers este vital pentru îmbunătățirea etichetării produselor alimentare în Uniunea Europeană.
”Raportul special al Curții de Conturi Europene din noiembrie 2024 arată că există lacune notabile în cadrul juridic al UE privind etichetarea alimentelor, precum și deficiențe în ceea ce privește sistemele de monitorizare, raportare și control și sancțiunile. Astfel, consumatorii se confruntă cu etichete care pot fi confuze sau înșelătoare.
Considerăm că punerea în aplicare rapidă a recomandărilor din Raportul special este vitală pentru îmbunătățirea etichetării produselor alimentare în UE și crucială pentru a se asigura că consumatorii sunt abilitați să facă alegeri alimentare informate și sănătoase” au subliniat miniștri agriculturii din statele membre menționate mai sus.
Delegațiile respective solicită Comisiei Europene să dea curs recomandărilor Curții de Conturi Europene, cu accent pe:
– evaluarea mențiunilor de sănătate botanice „în așteptare”, asigurând o mai bună protecție a consumatorului și crearea unor condiții de concurență armonizate în întreaga UE;
– elaborarea de profiluri nutriționale pentru mențiunile nutriționale și de sănătate, deoarece aceste profiluri ar putea contribui la prevenirea apariției frecvente a unor mențiuni aplicate unor produse care sunt bogate în grăsimi, zahăr și/sau sare;
( În raportul Curții de Conturi Europene este arătat că ”Normele UE privind etichetarea produselor alimentare permit în prezent utilizarea de mențiuni nutriționale și de sănătate chiar și pentru produse cu un conținut ridicat de grăsimi, de zahăr și/sau de sare (de exemplu, mențiunea „bogat în vitamina C” pe un produs cu un conținut ridicat de zahăr). Consumatorii care încearcă să facă alegeri mai sănătoase ar putea astfel să consume fără să vrea produse care conțin cantități ridicate de nutrienți nocivi pentru sănătate”. )
-punerea în aplicare a legislației europene armonizate privind etichetarea preventivă a alergenilor.
Delegațiile semnatare ar încuraja inițierea acestei noi legislații, anticipând discuția Codex pe această temă.
Totodată, delegațiile celor cinci state membre cer executivului european să adopte propuneri concrete, astfel cum se menționează în recomandări, și să prezinte calendarele pentru care abordează aceste aspecte.