INTERVIU | Laura Vasile, directoarea Liceului de Industrie Alimentară Craiova, despre proiectul „Craiova – Capitala Gastronomică Est-Europeană”: Elevii au folosit prazul în rețete tradiționale și reinterpretate, dar au pregătit și „macarons” de Dăbuleni

Sursa foto. colaj G4Food Sursa foto. colaj G4Food

Elevii de la Liceul de Industrie Alimentară Craiova au pregătit „Macarons” de Dăbuleni și mâncăruri cu praz pentru inaugurarea proiectului „Craiova, capitală gastronomică est-europeană”. G4Food am discutat cu Laura Vasile, directoarea acestui liceu, despre acest proiect, provocările domeniului și impactul educației profesionale asupra viitorului tinerilor.

Craiova, capitală gastronomică est-europeană” este un proiect inițiat de Liceul de Industrie Alimentară Craiova (LIA), susținut de Primăria Craiova și realizat în parteneriat cu „Weareromania – you are welecome!”. 11 restaurante craiovene au pregătit meniuri speciale cu preparate tradiționale din 11 țări central și est-europene, iar pe 30 noiembrie și 1 decembrie la Ramada Plaza Craiova are loc un târg festival de gastronomie și oenologie românească și internațională cu degustare și peste 50 de expozanți.

40 de elevi ai Liceului de Industrie Alimentară Craiova sunt implicați în acest proiect: au primit uniforme noi, participă la gătirea acestor preparate în restaurante și beneficiază de democookinguri și masterclassuri la cantina liceului cu bucătari români și străini precum și alți specialiști în gastronomie.

„Industria alimentară în România este o industrie care supraviețuiește cu mari eforturi”

G4Food: Care sunt cele mai mari provocări pentru Liceul de Industrie Alimentară Craiova?

Laura Vasile, directorul LIA: În contextul unei lumi în continuă schimbare, cu probleme globale dar și specifice, școala este unul dintre pilonii pe care se sprijină evoluția și viitorul unei societăți. Iar o școală care pregătește specialiști în domeniul industriei alimentare și alimentației publice trebuie să facă față unor provocări multiple, resursa umană, atât pentru elevii care se îndreaptă spre aceste domenii cât și prejudecățile unora dintre părinți care nu văd cu ochi buni absolvirea unui liceu tehnologic sau a unei școli profesionale de către copiii lor. Industria alimentară în România este o industrie care supraviețuiește cu mari eforturi, iar un liceu de industrie alimentară trebuie să învețe să se adapteze noilor condiții de pe piața muncii în continuă schimbare.

Ca răspuns la aceste provocări, LIA a găsit și aplicat următoarele soluții: investiții în infrastructură și echipamente modern, dezvoltarea parteneriatelor cu companii locale și multinaționale, campanii de promovare a beneficiilor carierei în industria alimentară, formarea continuă a profesorilor în domenii tehnice și digitale, precum și accesarea fondurilor europene pentru modernizarea procesului educațional.

Criza de forță de muncă și fascinația pentru meseria de bucătar

G4Food: Există interes pentru aceste profesii în condițiile în care astăzi chef-ii sunt văzuți ca rockstar-uri, dar pe de altă parte există o criză imensă de mână de lucru calificată în HoReCa?

Laura Vasile, directorul LIA: Pregătirea elevilor trebuie să aibă în vedere situații cât mai apropiate de viața reală și care să-i provoace, să-i motiveze pentru a urma o astfel de carieră. De aceea, noi, la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova facem tot ce credem că ar fi mai bine atât pentru școală, dar mai ales pentru beneficiarii ei direcți, elevii din bănci.

În general, interesul pentru acest sector variază în funcție de regiune și de cerințele pieței. Aceste profesii vin cu avantaje, dar și cu dezavantaje, deci trebuie să creștem interesul prin: creșterea calității pregătirii profesionale, promovarea poveștilor de succes:evidențierea exemplelor de oameni care au reușit în HoReCa, îmbunătățirea condițiilor de muncă: oferirea unui mediu de lucru atractiv, care să ofere echilibru între viața profesională și cea personală, motivarea financiară.

Cu cât vom înfrunta mai curajos problemele cu care ne confruntăm și cu cât vom implica mai mulți factori pentru a le rezolva în comun, cu atât obstacolele vor fi trecute cu succes.

„În final, mulți dintre absolvenții noștri plecați în străinătate se reîntorc în țară”

G4Food: Ce programe speciale ați dezvoltat la LIA?

Laura Vasile, directorul LIA: Există cu adevărat o criză de forță de muncă în acest domeniu, deoarece România s-a confruntat cu exodul către vest. Marea problemă a societății noastre este că o mare parte din forța de muncă calificată își dorește să plece în afară țării, chiar și cu riscul de a se dezrădăcina pentru totdeauna. În final, mulți dintre absolvenții noștri plecați în străinătate se reîntorc în țară, ceea ce ne bucură foarte mult, căci găsesc de lucru și aici.

Da, este adevărat, că emisiunile de cooking au făcut ca această meserie să crească mult în atenția și interesul omului obișnuit. Dar vrem să vă spunem că nu lumina reflectoarelor este cea mai importantă pentru un bucătar. Dacă veți sta de vorbă cu marea parte a bucătarilor pasionați, este suficient un „Mulțumesc”, pus din toată inima de un oaspete fericit. Acest lucru vrem să le insuflăm și elevilor noștri: pasiunea, bucuria și energia!

Unitatea școlară este printre puținele din țară la care funcționează și atelierele de microproducție, produsele fiind valorificate în beneficiul elevilor noștri, prin cantina școlară.

Suntem școală europeană pentru a treia dată consecutiv, datorită numărului mare de proiecte europene derulate: Proiectul THE JOB OF MY LIFE, Proiectul LEONARDO da VINCI – Mobilitățile transnaționale – factor cheie în dezvoltarea competențelor profesionale, culturale și lingvistice, Proiectul POCU „Fii SMART! Practică inovativă – Succes în carieră”, Proiectul POCU „Învățământ de calitate pentru viitorul copiilor noștri în județul Dolj”, Proiectul „Practic SMART”, Proiectul POCU: „Competitivi pentru secolul XXI”, Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE),

POCU „Comunitate Educațională pentru Viitor – Uniți în Diversitate”, PNRAS LIA CRAIOVA, „Proiectul”PRACTIC–dobândirea de competențe cheie pentru piața muncii prin stagii de practică”, Proiectul „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, lansat de Ministerul Educației în cadrul PNRR, Învățare prin explorare: Proiecte STEM și mentorat pentru cadre didactice, Proiectul „SMARTLAB”.

Cu o relevanță majoră pentru liceul nostru, este proiectul „Creșterea calității infrastructurii la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Craiova”, alături de Primăria Municipiului Craiova, având ca obiectiv general asigurarea condițiilor necesare unui proces educațional la standarde europene și îmbunătățirea accesului la educație și formare profesională a tuturor elevilor.

G4Food: Ați renovat cantina, mai durează puțin până o inaugurați! Cât a fost toată investiția și ce ați realizat?

Laura Vasile, directorul LIA: Continuând spiritul antreprenorial, în vederea dezvoltării și modernizării bazei materiale, am extins procesul de reabilitare și la nivelul cantinei școlare care se va încheia în scurt și constă în: dotarea cu mobilier ergonomic, precum și echipamente de specialitate, refacerea instalațiilor necesare  și achiziționarea unei linii tehnologice în concordanță cu standardele europene.

„Un grup de 40 elevi  vor pune în practică informațiile teoretice în condiții reale de lucru, la restaurante de top din Craiova”

G4Food: Sunteți inițiatorii proiectului „Craiova, capitală gastronomică est-europeană”. Ce presupune această inițiativă și cum sunt implicați elevii dvs.?

Laura Vasile, directorul LIA: În prezent ne mândrim să fim coordonatorii Proiectului „Craiova, capitala gastronomică est-europeană”, alături de Primăria Municipiului Craiova, sub deviza pregătirea tinerei generații HoReCa pentru succes. Un concept unic, fiind un program complex de acțiuni de pregătire teoretică și practică într-un cadru funcțional real, de specializare profesională, schimb de experiențe interne și internaționale care au ca scop formarea complexă a competențelor și facilitarea inserției rapide a elevilor pe piața muncii.

Proiectul pune la lucru în sistem real, teoretic și practic, elevii de la Liceul de Industrie Alimentară din localitate, în scopul promovării Craiovei și a Regiunii Oltenia, ca destinație de interes turistic european unic, unde pot fi descoperite, la un loc, ofertele gastronomice locale cât și din mai multe țări est-europene.

Un grup de 40 elevi  vor pune în practică informațiile teoretice în condiții reale de lucru, la restaurante de top din Craiova, pentru realizarea preparatelor specific diferitelor zone est-europene: Ramada (România), Manour (Bulgaria), Nobel Cuisine (Republica Moldova), Epoca (Macedonia), Craft (Ungaria), Artizan 35 (Turcia), Dolce Vita (Grecia), Steso (Serbia),  Big Ben (Azerbaidjan), Elipse (Georgia), Iberico (Croația), Olive (Polonia).

G4Food: Ce înseamnă învățământ dual și cum ați dezvoltat această formă de educație?

Laura Vasile, directorul LIA: Învățământul dual este poate una din formele cele mai viabile ale educației de specialitate. Parteneriatul dintre școală și agenții economici face ca educația profesională să fie mult mai profundă, mai reală, iar avantajele tuturor părților sunt evidente. Pentru elevi, sprijinul profesional și material sunt principale; învățarea de la specialiști în domeniul concurențial este cu atât mai benefică cu cât aceasta se desfășoară la acei agenți economici care susțin învățământul, elevii și progresul. Pentru partenerii noștri economici avantajul este că își pot selecta și forma forța de muncă din cel mai incipient stadiu, putând să participe la crearea unei echipe omogene și bine pregătite. Și nu în ultimul rând, există un avantaj pentru întreaga societate, pentru comunitatea din care fac parte, deoarece participă la evoluția acesteia și la o altă calitate a vieții.

Învățământul dual la Liceul de Industrie Alimentară a început în anul 2017, cu un proiect ce a vizat un parteneriat cu un agent economic foarte serios (SC Restaurant BACOLUX SRL), proiect ce s-a dezvoltat de-a lungul anilor și s-a transformat într-o relație de prietenie instituțională. Apoi, ca un fapt logic, ne-am extins colaborarea și cu un alt partener (AUCHAN ROMANIA SA) având și cu acesta o relație de frumoasă colaborare.

Liceul de Industrie Alimentară Craiova este parte a Consorțiului Regional Integrat pentru Învăţământul Dual, alături de  Consiliul Județean Dolj, alte unități de învățământ profesional și tehnic, instituții de învățământ superior și agenți economici, prin care susținem dezvoltarea învățământului profesional dual.

G4Food: Ce planuri aveți pentru viitor?

Laura Vasile, directorul LIA: În vederea dezvoltării unui plan de școlarizare realist și atractiv, urmărim în viitor extinderea colaborărilor cu agenții economici, care ar putea beneficia de avantajele unui învățământ dual de calitate.

Însă și aici este o provocare! O parte din  agenții economici nu sunt familiarizați cu forma de învățământ dual. Și  aici intervenim din nou noi, Liceul de Industrie Alimentară Craiova, pentru a ne face cunoscuți și pentru a promova acest tip de școală modernă. Este, poate, una dintre cele mai mari dorințe de viitor, de a reuși mai multe colaborări cu partenerii economici în această direcție. De asemenea, ne dorim dezvoltarea de proiecte moderne care să implementeze digitalizarea, având în vedere adaptarea la cerințele dinamice ale pieței, stimulând  astfel spiritul antreprenorial.

Ne dorim colaborări și cu școli de prestigiu din țările prezente în acest proiect, ca o încununare a efortului depus de întreaga echipă a Liceului de Industrie Alimentară din Craiova.

Prin activitățile pe care vrem să le derulăm, dorim să schimbăm mentalități legate de învățământul profesional și tehnic, de stilul de viață sănătos și de cultul profesional.

„Prazul este scos în evidență de unele produse tradiționale sau de altele reinterpretate, obținute în atelierele de microproducție ale școlii noastre”

G4Food: Ce pregătiți pentru data de 30 noiembrie, ce o să găsim la standul de prezentare?

Laura Vasile, directorul LIA: În cadrul Festivalului de vinuri și mâncăruri , Liceul de Industrie Alimentară Craiova se va prezenta cu produse românești de inspirație locală. Bucatele oltenești, gustoase și sănătoase  ,,ca la mama acasă” sunt preparate cu răbdare și bucurie de elevii și cadrele didactice ale școlii.

Gastronomia locală face parte din cultura noastră, iar specificul zonei este prazul, scos în evidență de unele produse tradiționale sau de altele reinterpretate, obținute în atelierele de microproducție ale școlii noastre.

Putem spune că aducem un omagiu Olteniei și prazului oltenesc, pe care îl regăsim în: mâncarea de praz cu măsline, pachețele cu praz (praz pane), PRAZ SALAD (salată de praz reinterpretată),  PRAZ TARTINĂ (tarte cu morcovi, telemea și praz), brioșe cu praz ( măsline, cașcaval și praz), praz umplut, sarmăluțe oltenești (foi de viță si varză), mămăligă, cremă de fasole alba cu praz și usturoi, murături asortate oltenești, mâncare de gutui cu fulgi de trandafir, chipsuri de dovlecei cu usturoi ș isos alb de mărar și usturoi, ceapă coaptă a la bunica, chifteluțe de legume cu praz și tradiționalul platou rece cu delicatese oltenești.

Alături de aceste produse, mai puteți găsi placintă cu dovleac, plăcintă cu mere, tarte cu sirop și dulceață de trandafiri, fursecuri cu petale de trandafiri, realizate în colaborare cu un producător local de siropuri și dulcețuri naturale și nu în ultimul rând Macarons de Dăbuleni.

Program conferințe & workshopuri „Craiova – Capitala Gastronomică Est-Europeană” (Ramada Plaza Craiova)

Sâmbătă, 30 noiembrie

  • 12:00 – SALA MARE (Brâncuși) – deschidere oficială, prezentare de meniuri și produse specifice proiectului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”
  • 15:00 – 15.45 – Sala Amza Pellea – prezentare Asociație Winelover România (Răzvan Stoenescu, președinte)
  • 15:00 – 15:45 – Sala Henri Coandă – OLTERRA – prezentarea identității și portofoliului noii crame din Drăgășani a Grupului VINTRUVIAN ESTATES (Crama deMatei, Crama Histria, Crama Via Viticola Sarica Niculițel / Caii de la Letea)
  • 16:00 – 16.45 – Sala Amza Pellea – eveniment “Brânzeturi cum se cuVin” (Daniel Botea & Asociația bloggerilor olteni)
  • 17:00 – 17:45 – Sala Henri Coandă – ISPITA: lansarea noului vin din colecția superpremium în ediție limitată a Cramei Oprișor
  • 17:00 – 17:45 – Sala Amza Pellea – prezentarea ofertei educaționale și de consultanță și a evenimentelor Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați – FNDA (Marian Timofti, președinte)

Duminică, 1 Decembrie

  • 12:00 – 13:45 – Sala Amza Pellea – dezbaterea “Gastronomia – cu bune, cu rele” pe tema identității regionale gastronomice a Olteniei:
  • invitați: Laura Vasile, director Liceul de Industrie Alimentară Craiova, Costandina Ionescu (TeamFresh HoRecCa), Chef Ciprian Nicolescu (Ramada Plaza Craiova), Cătălin Mahu (lanțul de restaurante La Mama), Marian Timofti (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați) și Daniel Botea (Asociația bloggerilor olteni).
  • 14:00 – 14:45 – Sala Amza Pellea – lansarea cărții “Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir , însoțită de un masterclass de degustare uleiuri de măsline organizat de Asociația degustătorilor de ulei de măsline din România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *