Inspectorii Consorțiului care produce faimosul sortiment italian de brânză maturată „Grana Padano” au descoperit produse falsificate, în timpul unor controale efectuat înaintea Paștelui catolic

branza, Italia, lapte, ferme foto: agricultura.it

Informații mincinoase despre termenul de maturare, marcă falsă aplicată pe brânză obișnuită sau pe produse rețetate au fost principalele încălcări constatate în diverse locații din Italia de către Serviciul de Supraveghere și Protecție al Consorțiului Grana Padano, în cadrul planului de controale numit „Paște Fericit”, activat înaintea Paștelui catolic, când este de așteptat o creștere a consumului de brânzeturi maturate.

„Am dorit să garantăm autenticitatea și calitatea produsului pe mesele consumatorilor într-un moment considerat cu un risc mai mare de încălcări ale regulilor”, a comentat Directorul General al Consorțiului, Stefano Berni. 

„Prin urmare, serviciul de supraveghere al consorțiului a intensificat pe întreg teritoriul național activitățile de inspecție în distribuție și HoReCa”.

Încălcări ale legilor și regulamentelor au fost descoperite în Campania și Veneto. A fost descoperit un produs Grana Padano expus la vânzare cu o maturare declarată de 16 luni și care s-a dovedit a fi cu câteva luni mai scurtă. În altă locație de vânzare, a fost aplicat un sticker cu logo-ul Grana Padano pe o brânză obișnuită și, în final, într-un local comercial, s-a găsit spre vânzare Grana Padano Riserva de peste 20 de luni care nu respecta cerințele calitative prevăzute de Regulamentul de Producție.

Toate aceste produse au fost retrase de pe piață, iar persoanelor responsabile pentru comportamentele ilegale li s-au impus sancțiuni cuprinse între 2.000 și 13.000 de euro.

„Administratorii punctelor de vânzare au primit informațiile răspândite despre frecvența și eficacitatea controalelor serviciului de supraveghere, iar rezultatul este numărul relativ scăzut de încălcări”, a încheiat Berni. „Consumatorii, pe de altă parte, se pot baza pe un nivel semnificativ de siguranță, pe care Consorțiul pentru Protejarea celei mai consumate brânzeturi DOP din lume este capabil să îl garanteze”.

Consorțiul pentru Protecția Grana Padano include 129 de companii de prelucrare, care gestionează 137 fabrici de brânză, 149 maturatori și 200 de preambalatori.

În 2023, au fost prelucrate 5.456.500 de forme, înregistrând o creștere de 4,69% față de anul precedent, echivalent cu 211.830,742 de tone (+4,84%).

În 2022, producția a fost de 5.212.103 forme, echivalent cu 202.051,4 tone, transformând aproximativ 2,760 milioane de tone de lapte muls în 3.835 de ferme. Întreaga filieră de producție a produsului cu denumire de origine protejată cel mai consumat din lume implică astfel 50.000 de persoane.

În perioada ianuarie-februarie 2024, au fost prelucrate 1.030.511 forme, înregistrând o creștere de 4,72% față de aceeași lună a anului 2023.

Exportul a crescut, de asemenea. În 2023, au fost comercializate în străinătate 2.482.891 de forme, echivalent cu aproximativ 50% din totalul formelor marcate, cu o creștere de 6,55% față de anul precedent.

În 2022, producția brută vandabilă de brânză maturată la punctul de vânzare a fost de 1,7 miliarde de euro, iar la consum a ajuns la 3,2 miliarde de euro, din care 1.550.000.000 în Italia și 1.650.000.000 în străinătate.

Proiecțiile pentru 2023 (datele sunt în curs de colectare și analizare) estimează o cifră de afaceri la consum de 3.700.000.000 de euro, împărțită între Italia cu 1.750.000.000 de euro și străinătate cu 1.950.000.000.

Aceste performanțe confirmă Grana Padano drept cea mai consumată brânză DOP din lume.

Începând din 1954, Consorțiul pentru Protejarea Grana Padano garantează respectarea rețetei tradiționale și înalta sa calitate, recunoscută și regăsită în fiecare formă produsă. La 24 aprilie 2002, un decret al Ministerului Agriculturii și Pădurilor a recunoscut Consorțiului funcțiile de protejare, promovare, valorificare, informare a consumatorului și gestionare generală a intereselor referitoare la Grana Padano în calitate de produs DOP, adică de Denominație de Origine Protejată.

Președintele Consorțiului este Renato Zaghini, asistat de vicepreședintele vicar Giuseppe Ambrosi, de vicepreședintele Attilio Zanetti și de trezorierul Valter Giacomelli. Directorul general este Stefano Berni, iar directorul administrativ este Carlo Costa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *