Echipa SafeCrop, formată din studenți ai Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, a câștigat premiul Best Tech Idea, acordat de HP România în cadrul competiției de antreprenoriat JA Gen-E. Tinerii au dezvoltat o soluție tehnologică inovatoare care își propune să sprijine fermierii în detectarea timpurie a pericolelor din agricultură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Proiectul premiat constă într-un dispozitiv inteligent, echipat cu cameră video și bazat pe inteligență artificială. Acesta este capabil să identifice rapid riscurile de pe terenurile agricole și să trimită alerte imediate. Dispozitivul ar putea reduce pierderile provocate de dăunători sau factori naturali și ar permite intervenții rapide și eficiente în ferme.
De la idee la recunoaștere națională
SafeCrop a fost dezvoltat în cadrul competiției JA Gen-E, un program dedicat studenților care își propun să experimenteze spiritul antreprenorial și să își testeze ideile de afaceri. „A fost o experiență unică, intensă și plină de învățături”, a declarat unul dintre membrii echipei. „Participarea la competiție ne-a scos din ritmul zilnic și ne-a provocat să ne prezentăm ideea în fața zecilor de oameni. E ca un salt cu parașuta: ai nevoie de curaj și de un plan bine pus la punct.”
Premiul Best Tech Idea acordat de HP România închide ediția 2024–2025 a programului educațional HP LIFE, desfășurat în parteneriat cu Junior Achievement România. Programul promovează dezvoltarea competențelor digitale, antreprenoriale și de inovare, prin activități practice și sesiuni de mentorat susținute de experți din cadrul HP.
Educație aplicată pentru un viitor sustenabil
HP LIFE este un program global al Fundației HP, ce oferă tinerilor cursuri gratuite de antreprenoriat și IT. În România, programul a ajuns deja la peste 135.000 de participanți, care au avut acces la resurse moderne prin platforma JA Inspire.
O activitate importantă din cadrul programului este HP Innovation Camp, un atelier desfășurat față în față, în care studenții propun idei tehnologice pentru a îmbunătăți procesul de învățare. Printre soluțiile prezentate s-au numărat aplicații care adaptează lecțiile în funcție de ritmul fiecărui elev, platforme pentru sprijinirea elevilor cu dificultăți de învățare sau lecții vizuale realizate cu ajutorul realității virtuale.
Anul acesta, 14 voluntari din cadrul HP România s-au implicat activ în aceste activități educaționale.
HP: Investiția în educație este o investiție în viitor
„Junior Achievement România face o treabă extraordinară pentru că a înțeles că orice ajutor oferit pentru educația tinerilor reprezintă, de fapt, o investiție în viitorul nostru, al tuturor”, a declarat Mugur Pantaia, director general HP Inc. România.
HP România susține activ inițiativele care facilitează accesul tinerilor la formare digitală și antreprenorială, oferindu-le oportunități reale de învățare și dezvoltare.
Cursurile HP LIFE sunt disponibile și în limba română, iar prin parteneriatul cu JA România, programul contribuie activ la dezvoltarea unei noi generații de inovatori, pregătiți să răspundă provocărilor economiei digitale.