Odată cu zilele mai calde de afară, cred că ne-am adus cu toții aminte de înghețată. Există foarte multe variante pe piață și sunt și multe rețete rapide și delicioase pe internet.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dacă ne este poftă de înghețată, când este cel mai bine să o consumăm?
La prânz sau imediat după masă, nu pe stomacul gol. Întrucât de cele mai multe ori conține mulți carbohidrați, recomandarea, ca pentru orice alt dulce, este de a fi mâncat după o masă principală, completă.
Evită să o consumi seara târziu – combinația de zahăr și grăsimi poate afecta somnul și digestia. Sigur că, dacă te bântuie o poftă nebună de înghețată, nu prea poți să îi reziști. Dar poți să reziști la cât mănânci. Dacă poftele nu le dictăm sau controlăm noi 100%, gramajul, ca oameni care ne-am educat nutrițional toată viața, ar trebui să putem să îl controlăm.
Ideal, în zilele cu activitate fizică mai intensă (mers mult, înot, sport). Ca orice răsfăț culinar, care aduce mai multe calorii decât nutrienți, este bine ca el să fie făcut în zilele în care corpul nostru consumă mai multe calorii decât în mod obișnuit.
La ce să fim atenți când o cumpărăm?
Lista de ingrediente – cât mai scurtă și recognoscibilă. Treceți peste faptul că este o înghețată de care ați auzit la televizor, în reclamă, sau că are un ambalaj mai altfel decât altele. Vă uitați direct la lista de ingrediente. Preferabil ca primul ingredient să nu fie apa și să nu conțină: sirop de glucoză-fructoză, uleiuri hidrogenate, coloranți artificiali și să nu aibă 4 rânduri de ingrediente.
Conținutul de zahăr – multe variante au peste 20-25 g/porție. Dacă luați o înghețată făcută din piureuri de fructe, ar fi normal să nu aibă mult zahăr adăugat. Fructele, mai ales cele alese pentru înghețată, sunt dulci. Așadar, un gust mult mai dulce de atât vă setează praguri înalte de plăcere a desertului și asta nu vă e benefic pe termen lung. Există și variante cu îndulcitor pe piață. Pot fi o soluție la mai puțin zahăr în dieta noastră.
Conținutul de grăsimi – caută variante cu lapte sau iaurt, nu cu uleiuri vegetale. Vrem ca acea cremozitate a laptelui, a smântânii, să aibă și ceva nutrienți, nu numai ulei adăugat. Dacă ne aducem aminte de înghețata făcută în casă de mamele noastre, ea nu pornea de la ulei, ci de la un produs lactat.
Atenție la porție! O înghețată „mică” poate avea 200-250 kcal, adică suficientă pentru o gustare. Sigur că găsim și variante de înghețată de 500 kcal, plină de ciocolată, bomboane și siropuri. Aceea e deja mai mult o pedeapsă decât o recompensă :).
Dacă vă plimbați prin parc și vă este poftă de o înghețată, vă puteți lua 1 cupă/1 scoop din orice sortiment vreți voi. Mai degrabă așa decât 2-3 cupe și apoi să știți că nu vă mai puteți lua prea curând o înghețată. În plus, obiceiurile bune se cresc, se cultivă în timp. Nu ne naștem disciplinați la toate capitolele vieții. Trebuie „să ne creștem de mici”.
Avantajul înghețatei față de ciocolată, de exemplu, este că e mai aerată – la același gramaj, volumul ei e mai mare.
Alternativele de înghețată făcută în casă și păstrată la congelator sunt mereu mai sănătoase și cu mai puțini conservanți adăugați:
-
piureuri de fructe. Alege ca bază fructe cu conținut redus de apă – banane, mango – adaugă și fructe uscate pentru un plus de dulce și de aromă concentrată. Nucile sunt iarăși un aliment cu minim de apă inclus și care vin să adauge sațietate și grăsimi bune (spre deosebire de cele din lactate, care sunt considerate mai puțin benefice pentru noi).
-
iaurtul grecesc scurs sau skyr-ul sunt două alternative sănătoase la laptele vegetal sau animal din înghețată. Formează ace de gheață minime și merg foarte bine ca și gust cu fructe coapte, nuci sau diverse plante aromatice pe care vreți să le adăugați.
Este bine să mâncăm înghețată când ne doare gâtul?
Da, în prima fază a durerii de gât și nu, dacă infecția este de natură bacteriană sau dacă tusea este productivă.
În primele faze ale durerii în gât, dacă este cauzată de inflamație ușoară sau iritație, înghețata poate calma temporar durerea sau reduce inflamația locală, prin efectul de răcire/amortire de moment a zonei inflamate.
Este un aliment ușor de înghițit dacă avem dificultăți.
Pe scurt: înghețata poate calma pe moment, dar nu grăbește vindecarea.
Cred că putem face din înghețata prietena noastră în această vară cu condiția de a nu exagera cu consumul ei, de a nu înlocui mesele principale și de a alege variante cu mai puțini conservanți și mai puțin zahăr adăugat.
