Există și înregistrează un enorm succes așa zisul orez de conopidă / cauliflower rice. Mai nou, dat fiind forma și culoarea ei, se folosește și ca alternativă la pop corn, mult mai dietetică. Sau, transformată în făină.
Însă, cuiva i-a venit și o altă idee: se poate folosi ca bază, în loc de lapte și adensanți, așa cum se întâmplă de obicei, conopidă? Un startup din Noua Zeelandă a încercat și pare să fi reușit, scrie publicația italiană cu profil gastronomic ilgiornaledelcibo.it.
Cele mai multe idei de succes se nasc din întâmplare
Povestea a început dintr-un simplu experiment domestic. La începutul anilor 2000, Jenni Matheson își pusese în gând să devină vegană. Motiv pentru care începe să experimenteze de una singură în încercarea de a recre preparate cunoscute dar din ingrediente exclusiv vegetale. Iar înghețata de conopidă s-a născut din eșecul unei rețete de cheesecake vegane.
După succesul pe care ideea a avut-o printre cunoscuți, Jenny decide să prezinte idea la un târg de startup, la un eveniment dedicat ideilor cu potențial comercial. Aici este remarcată de o un tehnolog alimentar, Mrinali Kumar, o vegetariană convinsă. Gustând înghețata, aceasta îi intuiește potențialul și îi propune autorei sale să deschidă împreună o firmă. Și astfel se naște, în 2021, EatKinda: produce doar înghețată din conopidă.
Fondatoarele spun că au ales conopida ca bază pentru înghețată pentru că este un aliat al florei intestinale, datorită conținutului natural mare de fibre, și este și bogată în vitamine și antioxidanți. În plus, fibrele au un rol important și în prepararea acestei înghețate. Mai precis, ajută mult consistența, foarte similară a înghețatei de origine animală. În plus, culoarea albă și gustul practic neutru o fac să fie baza vegetală perfectă pentru înghețată.
În plus, în zonă conopida este disponibilă tot timpul anului, ba chiar o parte din producție, din motive estetice, nu se poate vinde către public. De unde, cu atât mai importantă oportunitatea de a fi transformată în înghețată. Reducerea risipei alimentare este unul dintre obiectivele sectorului agro-alimentar actual.
„Vrem să demonstrăm lumii că Noua Zeelandă poate produce alimente de calitate și cu zero impact ambiental Obiectivul nostru este să demonstrăm că compania noastră are toate șansele să devină lider în sectorul alimentelor de origine vegetală”, a mărturisit la un post de radio local una dintre fondatoare. Dealtfel, înghețata a intrat deja în mai multe rețele de distribuție dincolo de granițele naționale. De asemenea, face parte și din meniul unui mare lanț de pizzerii din Australia și Noua Zeelandă.
Ce gust are înghețata din conopidă?
Recenziile demonstrează că produsul este perceput pozitiv de nișa care l-a încercat și a ales să îl consume în locul înghețatei clasice.
Sunt disponibile trei variante de gust: căpșuni, ciocolată și ciocolată cu mentă. Sunt toate complet vegane, fără gluten, fără ulei de palmier, soia, lactate sau oleaginoase. Pe viitor, nu sunt excluse și alte arome.
Nu este încă disponibilă dincolo de zona ei de producție, la Antipozi. S-ar încumeta cineva să guste înghețata de conopidă?