Se numește Art bites meniul spectaculos realizat după un studiu de mai mulți ani elaborat de cunoscutul chef italian Enrico Crippa, deținător a trei stele Michelin cu restaurantul său Piazza Duomo din orașul piemontez Alba, zona cu cele mai apreciate trufe. În proiectul său, bucătarul a fost susținut de o un important producător de vin din aceeași regiune, familia Ceretto. Scopul comun fiind acela de a promova astfel gastronomia locală. Și nu oricum, ci asociind bucătăria și vinul cu arta, scrie ziarul La Repubblica.
Este un restaurant-galerie pe ai cărei pereți pot fi admirate opere de artă, iar creațiile gastronomice care se inspiră estetic din opere cunoscute urmează să fie propuse începând din ianuarie 2025. Vor fi disponibile exclusiv la prânz, în ediție limitată, până în septembrie 2025, în limita a 999 porții. Sunt, de facto, un fel de opere de artă commestibile, în care „se pot admira culorile vii ale lui Van Gogh, tonurile pământii ale lui Anselm Kiefer, nuanțele pastelate ale lui Francesco Clemente, geometria lui Mondrian și multe altele”, dezvăluie Crippa. „Estetica fiecărui preparat va urma întotdeauna disponibilitatea ingredientelor și sezonalitatea produselor folosite.”
De unde a venit inspirația
Culorile și amprenta stilistică ale lui Crippa vin din amprenta emotivă pe care operele au lăsat-o în memoria sa, explică Roberta Ceretto, responsabila cu proiectele artistice și culturale ale companiei vinicole Ceretto.
Din anii ’90, familia Ceretto promovează arta în regiunea Langhe din Piemonte, „invitând arhitecți, artiști și designeri de renume internațional să respire peisajul acestei zone și să devină parte din el”.
Restaurantul „Piazza Duomo” oferă astfel o experiență artistică completă, adaugă Ceretto, „începând chiar cu sala principală, cea roz, care devine un decor artistic pentru operele culinare unice ale lui Crippa. Din decorul artistic, piesa de rezistență este o uriașă frunză de viță-de-vie ce îmbrățișează globul și continentele, o pictură murală semnată de artistul italo-american Francesco Clemente.
„Panna cotta în stil Matisse”
Preparatele meniului au ca punct de pornire creațiile gastronomice ale lui Enrico Crippa pe care le-a propus diferiților artiști care au trecut pragul localului său: Marina Abramović, Kiki Smith, Anselm Kiefer sau Patti Smith. „Enrico a studiat expresia vizuală a unor artiști de renume, iar cu unii dintre ei a legat chiar relații de prietenie și respect reciproc”, spune Ceretto.
Meniul „Art bites” propune patru feluri de mâncare la prânz, de la panna cotta în stil Matisse, decorată cu inserții colorate din creme de zmeură, căpșuni, lemn dulce și mazăre, până la un desert spectaculos din ciocolată albă, decorat cu culori alimentare în nuanțe care omagiază rozul sălii pictate de Clemente.
La întreaga experiență s-au adăugat și idei aduse de Roberta Ceretto dintr-un cocktail bar de la New York cu o amprentă artistică similară, situat deasupra restaurantului Eleven Madison Park.
Pentru a păstra efectul-surpriză al meniului „Art bites”, Ceretto și Crippa nu dezvăluie prea multe detalii, dar promit o experiență fascinantă. Primii care au fost invitați să cunoască meniul sunt reprezentanții celor mai importante muzee și centre de artă din Torino, capitala regiunii Piemonte.