Heringul atlanto-scandian, motiv de nemulțumire pentru trei state europene în relația cu Norvegia / Țara nordică este acuzată că pescuiește peste cota stabilită cu UE și vinde peștele fără taxe pe piața comunitară

Norvegia este acuzată că pescuiește hering peste cota convenită cu UE. foto Pexels.com/@Javier Balsiero

Trei state europene, Suedia, Irlanda și Olanda, au reamintit la recenta reuniune a Consiliului AgriFish că mai multe aspecte importante ale politicii în domeniul pescuitului rămân nerezolvate între Uniunea Europeană și Norvegia, printre altele acceptarea Norvegiei de către UE ca stat de coastă și cota istorică a UE pentru heringul atlanto-scandian. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Lipsa unei partajări cuprinzătoare a acordurilor statelor de coastă pentru stocurile pelagice ( pelagic = verticala acvatică, de la suprafață până la fundul mării/oceanului ) extinse din Atlanticul de Nord-Est (macrou, merlan albastru, hering atlanto-scandian) reprezintă, de asemenea, motive de îngrijorare pentru sustenabilitatea pe termen lung a stocurilor de pește în cauză.

Suedia, Irlanda și Țările de Jos reamintesc, de asemenea, acordul de partajare din 2007 pentru heringul atlanto-scandian, în cadrul căruia UE și-a redus cota de la 8,38 % la 6,51 %, în avantajul Norvegiei cu condiția ca accesul la apele norvegiene să fie asigurat. Statele membre menționate anterior au observat că nu s-a convenit niciun astfel de acces pentru 2025 și că Norvegia și-a majorat unilateral cota pentru heringul atlanto-scandian de la acordul de partajare din 2007. 

În același timp, Norvegia beneficiază de exporturi fără taxe vamale către UE pentru această specie. Aceasta concurează în mod direct cu flota UE, în timp ce flota UE se confruntă cu costuri mai mari pentru propria sa captură.

Statele membre menționate mai sus încurajează Comisia Europeană să își continue eforturile de a îndemna Norvegia să revină la o cooperare constructivă cu Uniunea Europeană în materie de pescuit și să depună eforturi în vederea obținerii de rezultate tangibile care să rezolve problemele nesoluționate, de exemplu în ceea ce privește heringul atlanto-scandian. 

Comisia Europeană ar trebui, de asemenea, să ia în considerare, după caz, identificarea și adoptarea de măsuri privind țările terțe care nu cooperează și care permit pescuitul nesustenabil al unui stoc de interes comun pentru Uniune, în conformitate cu legislația comunitară. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *